‘Al tien jaar sprake van matchfixing in Nederlandse competitie’

In de Nederlandse voetbalcompetitie worden al tien jaar wedstrijden gemanipuleerd. Dat gebeurt “met enige regelmaat”, zegt de belangrijkste Nederlandse verdachte in een groot Duits onderzoek naar matchfixing vandaag in een interview met de Volkskrant.

In de Nederlandse voetbalcompetitie zouden al tien jaar wedstrijden worden gemanipuleerd.
In de Nederlandse voetbalcompetitie zouden al tien jaar wedstrijden worden gemanipuleerd. ANP / Lex van Lieshout

In de Nederlandse voetbalcompetitie worden al tien jaar wedstrijden gemanipuleerd. Dat gebeurt “met enige regelmaat”, zegt de belangrijkste Nederlandse verdachte in een groot Duits onderzoek naar matchfixing vandaag in een interview met de Volkskrant. Zijn advocaat heeft hem op verzoek van de krant in de gevangenis een vragenlijst voorgelegd.

De antwoorden van R. zouden stroken met uitspraken van tientallen bronnen die de Volkskrant in binnen- en buitenland sprak. De krant kreeg verder inzage in vertrouwelijke documenten van politieorganisaties, voetbalbonden en gokkantoren.

R. verdacht van manipuleren Duitse wedstrijden

De 54-jarige R. stelt dat hij onschuldig is en slechts een tussenpersoon was die geld voor anderen inzette op de Aziatische gokmarkt. Sinds november zit hij in Nederland vast voor heling van gestolen schilderijen. In Duitsland wordt hij verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van elf voetbalwedstrijden. Hij wordt op zijn vroegst dit najaar uitgeleverd.

R. was beroepsgokker en belandde volgens eigen zeggen via casino’s in de wereld van matchfixing. Kenners als hij zouden op goksites kunnen zien dat een wedstrijd wordt gemanipuleerd door matchfixers. Hij noemt het vreemd dat justitie en een onderzoekscommissie van minister van Sport Edith Schippers (VVD) die de matchfixing onderzoekt hem nog niets hebben gevraagd over matchfixing in Nederland.

Kamer: ‘schokkende bevindingen’

Bijna een jaar geleden zei Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) al aanwijzingen te hebben dat sprake is van een groot gokschandaal in het betaald voetbal in Nederland. Op een vertrouwelijke lijst van de UEFA wordt volgens de Volkskrant ook een UEFA Cup-ontmoeting van AZ uit 2005 genoemd.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt in de krant de resultaten van de onderzoekscommissie niet af te willen wachten. “Ik weet dat in de Tweede Kamer inmiddels een meerderheid voor justitieel onderzoek is. We gaan het afdwingen.” SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt van ‘schokkende bevindingen’. “Dit is een bedreiging van onze volkssport.”