Vrijspraak in zaak niqaab in Tunesië

De deken van een Tunesische universiteitsfaculteit is gisteren vrijgesproken van mishandeling van twee studentes die hij een jaar geleden betrapte in zijn kantoor terwijl ze bezig waren zijn papieren te verscheuren. Een van hen was uitgesloten van de colleges omdat ze erop stond de niqaab, de gezichtssluier, te dragen. De twee studentes werden tot vier en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens vernieling van publieke eigendommen.

De zaak was uitgegroeid tot een symbool van de strijd tussen seculier en fundamentalistisch Tunesië die is begonnen na de val van de seculiere sterke man Ben Ali en het aan de macht komen van de fundamentalistische Ennahdapartij.

De uitspraak in het proces tegen de deken van de letterenfaculteit van de Universiteit van Manouba, Habib Kazdaghli, was diverse malen uitgesteld. Hij werd beschuldigd van ‘gewelddaden door een functionaris tijdens uitoefening van zijn functies’, waarvoor hij vijf jaar gevangenis kon krijgen. Kazdaghli zei gisteren dat hij er „trots” op was dat hij onschuldig was bevonden, „ondanks de pressie” van buitenaf. Hij ging daar niet nader op in.

Salafisten voeren een felle strijd in Tunesië om hun extreem conservatieve ideeën door te drijven. Kazdaghli’s letterenfaculteit is herhaaldelijk toneel geweest van vechtpartijen tussen salafisten die toestemming eisen voor het dragen van de gezichtssluier, en tegenstanders daarvan. Op de universiteit is de niqaab nog steeds verboden.

De Ennahdapartij wil de niqaab toestaan in naam van „vrijheid van kleding”. Maar er is nog geen wetsvoorstel in deze zin ingediend. (AFP)