Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Vlinders van de snuffelaar

Foto Christie’s

Wat Een bosstilleven van Otto Marseus van Schrieck (Nijmegen tussen 1614 en 1620-1678 Amsterdam), olieverf op doek, 59,2×46 cm.

Waar Veiling Old Masters and 19th Century Art op 7 mei bij Christie’s Amsterdam. Kijkdagen komend weekeinde en maandag.

Richtprijs €18.000-25.000

BijzonderheidOtto Marseus van Schrieck is vooral bekend van zijn nachtelijke bosstillevens met insecten, hagedissen en slangen. Volgens Arnold Houbraken, de schilder die vanaf 1718 drie boeken met kunstenaarsbiografieën publiceerde, werd Marseus door zijn vrienden de ‘snuffelaar’ genoemd, omdat hij graag aan slangen, hagedissen en kruiden rook. Voor zijn doeken gebruikte de schilder soms de pigmenten van de vleugels van vlinders.

Goede koop? Salomon Lillian, handelaar in oude meesters te Amsterdam: „Een karakteristiek schilderij van Marseus van Schrieck. De taxatie is op zich goed. Met twee kanttekeningen: het doek is in een redelijk goede staat, maar de vernislaag moet worden vervangen. Tweede punt: het doek komt van buiten de EU. Het opgeld, dat bij Christie’s sinds kort toch al te hoog is, komt voor dit doek daarom om 37,75 procent. Voor een handelaar is het daardoor onmogelijk aan dit doek nog iets te verdienen.”