Uitslagen Engeland stromen binnen: doorbraak anti-EU-partij UKIP

UKIP-leider Nigel Farage kan zijn lol niet op.
UKIP-leider Nigel Farage kan zijn lol niet op. Foto Reuters / Olivia Harris

De rechtse en eurosceptische United Kingdom Independence Party (UKIP) heeft de Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron in lokale verkiezingen in Engeland en Wales een gevoelige tik uitgedeeld.

Op dit moment (15.00 uur) is bijna de helft van de stemmen geteld. UKIP haalt tot dusver 52 zetels binnen, de Conservatieven staan op een verlies van 109. Ook de Liberale Democraten, coalitiegenoot van de Conservatieven in de Britse regering, stevenen af op een nederlaag. Zij staan op een verlies van 25 zetels. Oppositiepartij Labour staat op winst van 68.

Bron The Guardian

UKIP-leider Nigel Farage sprak van een schokgolf in het Britse politieke establishment. Zijn partij, door Cameron ooit omschreven als een verzameling ‘mafketels, gekken en heimelijke racisten’, ontwikkelt zich tot een politieke invloed waarmee rekening moet worden gehouden. De partij dwingt Cameron zich krachtiger uit spreken tegen Europa en immigratie, hoewel het vooralsnog blijft gissen naar de beweegredenen van mensen die UKIP hun stem gaven.

Michael Fabricant, vicevoorzitter van de Conservatieve Partij, laat via Twitter weten:

Twitter avatar Mike_Fabricant Michael Fabricant I hope there will be some serious research about exactly WHAT message UKIP voters are giving: none-of-the-above or specific issues.

De verkiezingen vonden plaats in 34 graafschappen (vergelijkbaar met provinciale staten) in Engeland en het eiland Anglesey in Wales. Dat is meteen de reden waarom voor Labour deze verkiezing minder telt, vertelt onze correspondent in Londen. “Counties als Greater Manchester - waar hun traditionele achterban zit - deden niet mee. Londen ook niet, daar waren vorig jaar verkiezingen.”

‘Engeland is vierpartijenland geworden’

Volgens onze correspondent Titia Ketelaar was de doorbraak van UKIP verwacht.

“De uitslag laat zien welke bedreiging UKIP voor de drie grote partijen vormt, en dat Engeland een vierpartijenland is geworden. En dat de kiezer, hoewel het om lokale verkiezingen ging, wilde protesteren tegen het beleid van de regeringscoalitie. In Wales was maar één lokale verkiezing, in Schotland en Noord-Ierland waren geen verkiezingen.

Grote vraag is nu vooral hoe de Conservatieven gaan reageren op de opmars van UKIP. Het officiële antwoord vanochtend van partijvoorzitter Grant Shapps tegenover de BBC was dat “we nog steeds de grootste zijn”. Maar Conservatieve Lagerhuisleden zullen ongetwijfeld druk uitoefenen op de partijtop om met rechtsere maatregelen te komen. In een interview met The Guardian eerder deze week zei vicepremier Nick Clegg dat de opkomst van UKIP Cameron uit het midden duwde, wat het werk van de coalitieregering bemoeilijkte.”