Uitgelicht

Film

The Fighter (David O. Russell, 2010, VS). Allereerst een superieure boksfilm volgens de regels van het genre: langs trainingen en tegenslagen naar dat ene grote gevecht, de emotionele climax waarin de kansen van de underdog keren. Een standaardrecept, maar het werkt hier fenomenaal. De film volgt de levens van twee boksende halfbroers. Dicky Ecklund (Christian Bale) is aan de crack, alle hoop van de familie is gericht op zijn jongere broer Mickey (Mark Wahlberg). Veronica, 20.30-22.55u.

Thor (Kenneth Branagh, 2011, VS). Verfilming van Marvel-strip. Thor, zoon van oppergod Odin, wordt verbannen naar aarde om er te leren minder impulsief te zijn. Hier maakt hij kennis met ambitieuze astronomen onder wie Jane Foster (Natalie Portman). Branagh, briljant Shakespeare-verfilmer, zoekt Hamlet in Thor en vindt hem: een malle Hamlet met spiertieten, maar dat dondert niet. Een bespottelijke film die bespottelijk goed is geregisseerd. RTL 5, 20.30-23.00u.

Year of the Dog (Mike White, 2007, VS). Peggy (Molly Shannon) is secretaresse, in de veertig, vrijgezel, kinderloos, eenzaam. Haar enige liefde is Pencil, haar beagle. Als die plotseling overlijdt, begint de buitenwereld te wenken: de buurman nodigt haar te eten, de dierenkliniek vraagt haar om hulp voor een mishandelde hond. Ze stort zich op het dierenwelzijn met een obsessieve passie. Ook met Laura Dern en Peter Sarsgaard. RTL 8, 20.30-22.30u.

Un prophète (Jacques Audiard, 2009, F/I). De jonge Malik is veroordeeld tot zes jaar cel. Daar dwingt César, leider van de Corsicaanse maffia, hem een andere gevangene te vermoorden. Als hij het niet doet, gaat hij er zelf aan. Maar de gevangenis is ook een plaats waar analfabeet Malik zich kan scholen. Hij volgt onderwijs en gaat boeken lezen, zodat hij sterker naar buiten komt dan hij erin ging. Canvas, 22.15-00.45u.

The Hit. (Stephen Frears, 1984, VK). Ex-gangster Willie Parker (Terence Stamp) is na het verraden van zijn maten naar Spanje gevlucht. Tien jaar later komen twee huurmoordenaars (John Hurt en Tim Roth) hem alsnog oppikken om hem naar Parijs te brengen, waar hij zijn verdiende loon zal krijgen. Parker ondergaat gelaten zijn lot, maar als de politie lucht krijgt van de zaak en ook een Spaanse schone hun pad kruist, krijgen de huurmoordenaars problemen. Eén, 23.20-00.55u.

Informatief

The Genius of Marie Curie. Bijna tachtig jaar na haar dood is Marie Sklodowska-Curie nog steeds de meest bekende vrouwelijke wetenschapper. Ze is de enige mens die Nobelprijzen won in twee disciplines. Deze documentaire gaat over haar persoonlijke leven. Curie had drie grote liefdes. De eerste stuitte op weerstand van zijn rijke familie, de tweede – echtgenoot Pierre Curie – verongelukte. Een affaire met collega Paul Langevin zorgde destijds voor schandaal. BBC 2, 22.00-23.00u.