Twee pausen in het Vaticaan

Emeritus-paus Benedictus XVI is terug in het Vaticaan, ruim twee maanden na zijn aftreden. Een helikopter bracht hem gisteren van het pauselijke buitenverblijf in Castel Gandolfo naar Rome. Voor het eerst wonen een paus en een voormalige paus samen in Vaticaanstad.

De terugkeer van de 86-jarige Benedictus, die op recente foto’s verzwakt overkomt, verliep zonder veel ophef. Paus Franciscus verwelkomde zijn voorganger „met grote en broederlijke hartelijkheid”, volgens een mededeling van het Vaticaan.

Benedictus zal met zijn persoonlijke secretaris Georg Gänswein en dezelfde vier vrouwen die toen hij paus was hielpen bij de huishouding, zijn intrek nemen in een voormalig kloostertje, Mater Ecclesiae. Daar is ook een kamer voor zijn broer Georg, eveneens een geestelijke. Benedictus heeft ervoor gekozen ook na zijn aftreden het pauselijke wit te blijven dragen. Hij heeft gezegd zich te willen wijden aan studie en gebed. Gänswein kan hem goed op de hoogte houden van wat er gebeurt in het Vaticaan, want hij is prefect van de Pauselijke Huishouding.