Tienermeisjes rennen door de stad voor glimp One Direction

Een kaartje voor het concert konden ze niet meer krijgen, maar een glimp opvangen van hun grote idolen, de vijf Britse jongens die samen de boyband One Direction vormen – dat moest toch lukken? En dus trokken Tamar van Riessen en Isa van Loon, beiden 15 jaar oud, donderdag de hele dag door Amsterdam op zoek naar de jongemannen die vanavond optreden in de Ziggo Dome.

Fans van de band noemen zichzelf ‘directioners’. Ze houden contact via sociale media als Twitter, Tumblr en Facebook. Op een van die media circuleerde gisteren een foto van één van de vijf jongens bellend in een entreehal van een hotel. De directioners speculeerden daarop driftig om welk hotel het ging. Isa van Loon: „Wij zijn bij het Amstel geweest, het Hilton Hotel in Zuid, bij de Grand aan de Oudezijds Voorburgwal en we hebben zelfs een tijdje gepost bij het Van Gogh Museum.” Waarom daar? Een twitteraar zei ze daar te hebben gezien. Isa: „Dat moet een vergissing zijn geweest. Of we waren te laat.”

De populariteit van de Britse band is enorm. In andere Europese landen waar de jongens optraden ging het niet anders. Zoals woensdag, toen Louis, Niall, Liam, Zayn en Harry optraden in het Sportpaleis in Antwerpen. Aan de deuren van de concertzaal en bij Hotel Amigo stonden gillende en zwijmelende meisjes.

Een deel van de fans is nog in de basisschoolleeftijd en wordt bij de concerten begeleid door ouders. Op het parkeerterrein tegenover de concertzaal heeft de organisatie een speciale Kiss & Ride-plaats ingericht waar ouders hun kinderen kunnen brengen en halen. Vanaf twaalf uur ’s morgens kunnen de jonge fans worden afgezet; het concert begint om half acht ’s avonds. De zaal gaat om zes uur open.

De vijf bandleden kennen elkaar van opnames van het tv-programma The X Factor uit 2010. Individueel ging het niet goed, maar toen een jurylid ze samen op het podium zette, werden ze derde. Vervolgens werden ze de absolute nummer één bij de kassa. Hun tweede album werd de nummer 1 van albumlijsten in 32 landen. Daarmee is One Direction de opvolger van populaire bands als Take That en The Backstreet Boys.

Een criticus van de Belgische krant De Morgen prees in hun concert van afgelopen woensdag – vooral „de illusie van bereikbaarheid” die de mannen wisten te creëren. Tamar en Isa moeten het voorlopig inderdaad met die illusie doen. Vanmorgen begonnen de twee opnieuw met frisse moed aan hun zoektocht, maar bij het ter perse gaan van deze krant hebben ze nog geen glimp van de vijf jonge mannen opgevangen.