Speurder moord op Bhutto vermoord

De Pakistaanse openbare aanklager, die de moord in 2007 op oud-premier Benazir Bhutto onderzocht, is vandaag zelf vermoord.

Chaudhry Zulfiqar, de officier van justitie die niet alleen de moord op Bhutto maar ook de vanuit Pakistan georganiseerde terreuraanslag van 2008 in Mumbai in portefeuille had, werd in Islamabad doodgeschoten toen hij in zijn auto op weg was naar de rechtbank. De moordenaars, die vermoedelijk op een motor reden, schoten twaalf keer op de procureur en raakten hem dodelijk. Zulfiqar overleed in het ziekenhuis. Zijn lijfwacht, die bij de aanslag vandaag gewond raakte, beantwoordde het vuur en verwondde vermoedelijk een van de moordenaars. De daders wisten wel te ontkomen.

Zulfiqar was door zijn speurwerk een uitgesproken persoonlijkheid in Pakistan. Zijn onderzoek naar de moord op ex-premier Bhutto raakte een open zenuw. De moord uit 2007 is tot nu toe niet opgehelderd.

President Musharraf was aan de macht, toen Bhutto dat jaar uit ballingschap naar Pakistan terugkeerde. Justitie verdenkt hem ervan dat hij heeft deelgenomen aan het complot, bijvoorbeeld door Bhutto bewust onvoldoende politiebescherming te bieden. Musharraf, die momenteel wegens het onderzoek naar de moord op Bhutto onder huisarrest zit, beschuldigt op zijn beurt de Pakistaanse Talibaan. Bhutto was hun felste tegenstander.

Zulfiqar ging later leiding geven aan het onderzoek naar de aanslagen in Mumbai van 2008. Die worden toegeschreven aan Lashkar-e-Taiba, een militante organisatie die mede onder auspiciën van de Pakistaanse geheime dienst ISI is opgericht. Bij de aanslagen in Mumbai kwamen 166 mensen om. Zulfiqar wist zeven verdachten wegens medeplichtigheid voor de rechtbank te dagen. Maar tot een vonnis is het nog niet gekomen. De belangrijkste verdachte is zelfs nooit gedaagd. (AFP/AP)