Slayer-gitarist Jeff Hanneman (49) overleden

Gitaristen Kerry King (L) en Jeff Hanneman (R) tijdens een optreden in Montreux in juli 2002.
Gitaristen Kerry King (L) en Jeff Hanneman (R) tijdens een optreden in Montreux in juli 2002. Foto EPA / Fabrice Coffrini

Slayer-gitarist Jeff Hanneman is gisteren op 49-jarige leeftijd overleden. Hanneman, een van de oprichters van heavy metalband Slayer, stierf aan de gevolgen van leverfalen.

Twitter avatar Slayer Slayer Slayer is devastated to inform that their bandmate and brother, Jeff Hanneman, passed away at about 11AM this… http://t.co/ni3Lvn79Rr

De woordvoerder van de band laat weten dat Hanneman in een ziekenhuis in Los Angeles met zijn vrouw aan zijn zijde is overleden.

Hanneman werd begin 2011 geveld door een serieuze infectie, vermoedelijk - zo wil de officiële lezing - als gevolg van een spinnenbeet. De gitarist was net weer begonnen met het schrijven van nummers voor een nieuw album dat later dit jaar moet uitkomen.

Het is nog niet bekend of er een autopsie gaat plaatsvinden. Slayer is in augustus te zien op Lowlands. Ook staan er deze zomer optredens gepland in Enschede en Kerkrade. Het was al bekend dat Hanneman op deze en andere shows zou worden vervangen.

‘Hoeft niet het einde van Slayer te zijn’

Volgens nrc.next-redacteur en metalkenner Peter van der Ploeg hoeft dit niet het einde van Slayer te betekenen:

Dit lijkt me niet het einde van de band. Ze spelen al een tijd met vervangers, het lijkt me dat ze daar in elk geval voorlopig - en tijdens de zomerfestivals - mee doorgaan. Maar je weet het nooit.

Er was zelfs al sprake van dat Slayer deze zomer met alleen Kerry King als origineel bandlid op tour zou gaan. Zanger/bassist Tom Araya krijgt een rugoperatie te verduren, Hanneman werd al een tijd vervangen en drummer Dave Lombardo is onlangs uit de band gegooid. Daarbij heeft King eerder laten weten er mee te kunnen leven als Gary Holt vast bandlid zou worden, mocht Hanneman niet meer terugkeren.

De band eert Hanneman op zijn site:

Slayer in 2005 op Rock am Ring:
http://youtu.be/lAf9P5taLAk

    • Marije Willems