SC Cambuur naar de Eredivisie na verlies FC Volendam

SC Cambuur viert de overwinning in stadion Woudenstein.
SC Cambuur viert de overwinning in stadion Woudenstein. Foto ANP

SC Cambuur speelt volgend seizoen in de Eredivisie. Na een 0-2 overwinning op Excelsior is de club vanavond kampioen van de Jupiler League. FC Volendam had aan gelijkspel genoeg voor de titel, maar verloor vanavond met 3-1 van de Go Ahead Eagles.

Cambuur heeft hierdoor met 61 punten één punt meer dan FC Volendam, die in 2009 uit de Eredivisie. Voor de Friezen is het na 1992 de tweede keer dat de titel in de Eerste Divisie wordt gewonnen. De club promoveerde ook een keer zonder kampioen te worden en verdween in 2000 voor de laatste keer vanaf het hoogste niveau.

FC Volendam leek het te gaan halen

Vóór de laatste competitiewedstrijd van vandaag was de voorsprong van FC Volendam op de nummer twee, SC Cambuur, twee punten. Ook het doelsaldo van Volendam was beter. Een gelijkspel was daarom vanavond genoeg om voor de zevende keer kampioen te worden van de Eerste divisie. De club haalde het net niet.

Toen de Noord-Hollanders via Brandley Kuwas in Deventer al snel een voorsprong namen, leek een kampioenschap voor Cambuur een droom te blijven. Marnix kolder zette Go Ahead Eagles met twee treffers al voor rust op 2-1 en Jarchinio Antonia verzorgde in de tweede helft de 3-1 voor de thuisploeg.

Bij die stand had Cambuur aan een zege voldoende. Na een half uur had Erik Bakker de Friezen in Kralingen al op 1-0 gezet en toen laagvlieger Excelsior na 78 minuten met tien man door moest omdat Elvis Manu rood kreeg was het pleit helemaal beslecht. De 2-0 van Adnane Tighadouini was de kers op de taart waarna al voorzichtig het feestje werd gevierd.

Van achttien naar zestien deelnemers

Het was een vreemd seizoen in de Jupiler League, die van start ging met achttien clubs maar de competitie afsloot met slechts zestien deelnemers. AGOVV werd in januari van dit jaar failliet verklaard en Veendam overkwam in maart hetzelfde. Alle wedstrijden van die clubs van dit seizoen werden als niet gespeeld beschouwd, wat weer gevolgen had voor de top van de ranglijst.

    • Annemarie Coevert