Rente // ECB verlaagt rente naar 0,5 procent, een record

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt het belangrijkste rentetarief van 0,75 naar 0,5 procent, het laagste tarief in de geschiedenis van de euro. Dat heeft Mario Draghi, president van de ECB, gisteren gemeld. Ook maakte hij bekend dat banken tot en met de eerste helft van volgend jaar onbeperkt geld kunnen lenen bij de ECB. De hoop is dat de banken hierdoor gemakkelijker geld durven uit te lenen. Voor het uitbreken van de kredietcrisis leende de centrale bank slechts een beperkt bedrag uit. De Europese economie kan deze stimulansen goed gebruiken, zei Draghi. Door renteverlaging worden investeringen gestimuleerd, sparen ontmoedigd en de consumptie bevorderd, zo is de hoop. Sinds juli 2012 gold het renteniveau van 0,75 procent. Toen dook het voor het eerst onder de 1 procent. Sindsdien koos de ECB er telkens voor de rente ongemoeid te laten. NRC