Rel rondom ‘gaarkeuken van de haat’ in Athene

Wekenlang heeft de Griekse politie weinig gedaan bij acties tegen buitenlanders van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad. Maar gisteren zetten agenten in Athene traangas in om een manifestatie op te breken waarbij de partij voedsel uitdeelde „alleen voor Grieken”.

Burgemeester Giorgos Kaminis, die vaak te horen heeft gekregen dat hij te passief is tegenover de haatzaaierij van Gouden Dageraad, verbood de manifestatie. De manier waarop de voedseluitdeling was georganiseerd komt neer op rassendiscriminatie, zei de burgemeester.

Een parlementslid van Gouden Dageraad, Giorgos Germenis, probeerde de burgemeester te slaan. Beveiligers wisten dat te voorkomen, en in plaats daarvan raakte Germenis een meisje van twaalf. Zij liep een lichte hoofdwond op. Volgens de burgemeester probeerde Germenis ook een pistool te trekken.

Gouden Dageraad staat op elf procent in de peilingen. Daarmee zou zij de derde partij worden, achter de conservatieve Nieuwe Democratie en de radicaal-linkse coalitie Syriza. Zij heeft nu 18 van de 300 parlementszetels. Gouden Dageraad gebruikt in haar propaganda regelmatig neonazistische symbolen en slogans.

Partijleden zijn de afgelopen maanden beschuldigd van geweld tegen buitenlanders. Gouden Dageraad legt nu ook nadruk op sociaal-economische actie. Ter gelegenheid van het orthodoxe Pasen, dat zondag wordt gevierd, wilde de partij voedsel uitdelen. Maar de burgemeester had verboden deze „gaarkeuken van de haat” te organiseren op het centrale Syntagmaplein.

Gistermorgen reed een vrachtwagen met aardappels, conserven en eieren toch het plein op. Wie een Griekse identiteitskaart kon laten zien, kreeg wat mee. Nadat de politie de manifestatie had opgebroken, ging de voedseluitdeling verder bij het partijkantoor elders in Athene.

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben gewezen op het toegenomen geweld tegen buitenlanders sinds Gouden Dageraad in het parlement zit. Vorige maand raakte een dertigtal aardbeienplukkers uit Bangladesh, die achterstallig loon eisten, gewond toen mensen op hen begonnen te schieten. Zeker een van de daders had banden met Gouden Dageraad. (Reuters, AFP)