RBS wil volgend jaar weer uit staatshanden

Royal Bank of Scotland, dat voor 82 procent in handen is van de Britse regering, kan volgend jaar worden geprivatiseerd. Dat zei de voorzitter van de raad van bestuur, Philip Hampton, vanochtend.

RBS maakte bekend dat de bank het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2008 winst heeft gemaakt. Die was voor belasting 826 miljoen pond (983 miljoen euro). Vorig jaar leed de bank in hetzelfde kwartaal nog 1,5 miljard pond verlies, de laatste drie maanden van 2012 was het verlies 2,2 miljard pond.

RBS heeft de afgelopen jaren een reorganisatie ondergaan, en richt zich nu vooral op consumenten en het midden- en kleinbedrijf. De zakenbankactiviteiten zijn deels beëindigd, ten kostte van 35.000 banen. „We verwachten die herstructurering in 2014 grotendeels te voltooien”, zei topman Stephen Hester vanochtend .

Nog niet alle problemen van RBS zijn voorbij. De verkoop van 316 bankfilialen, die voor het einde van dit jaar rond moet zijn, ketste in oktober vorig jaar af. Die overname gebeurt op last van de Europese Commissie, en was een van de voorwaarden waaronder de Britse regering in 2008 RBS 45 miljard pond staatssteun mocht verlenen.

Bovendien is de prijs per aandeel RBS nog altijd aanzienlijk lager dan voor de nationalisatie. Als de bank nu geprivatiseerd zou worden, zou de Britse regering een verlies van 18 miljard pond leiden.