Politie beschoot R’dammer ‘terecht’

Een politieagent heeft terecht gericht geschoten op een Rotterdamse man die op 7 april met een bijl dreigde. De agent wordt niet vervolgd. Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie in Rotterdam op basis van een feitenonderzoek door de rijksrecherche.

De 29-jarige man overleed als gevolg van de schoten. Hij heeft volgens het OM diverse waarschuwingen en een waarschuwingsschot genegeerd. Om te voorkomen dat hij slachtoffers zou maken, moest hij worden gestopt, schrijft het OM.

De man werd op 7 april aangesproken door twee stadswachten die hem vroegen zijn loslopende honden aan te lijnen. Dat escaleerde waarna spoedassistentie van de politie werd gevraagd. De man werd door een omstander die zich ermee bemoeide, geslagen. Hij haalde vervolgens in zijn woning een soort tomahawk (indiaanse strijdbijl) en liep daar dreigend mee rond toen de politieman arriveerde. De politieman sprak hem meerdere keren aan. Toen de man niet reageerde, trok hij zijn wapen. De man rende de tuinen achter de woningen in. De politieman rende volgens het OM achter hem aan omdat hij bang was dat er slachtoffers zouden vallen, en schoot.

Het Rotterdamse onderzoek is opvallend snel afgerond. Een onderzoek in Den Haag naar het doodschieten van een zeventienjarige jongen op 24 november op station Hollands Spoor is nog niet klaar. Het technisch onderzoek is wel afgerond en het OM in Den Haag verwacht „op korte termijn” een besluit te kunnen nemen over vervolging van de agent.

Op 24 november werd de 17-jarige Rishi op station HS dodelijk geraakt door een politiekogel. De betrokken agent dacht dat de jongen een wapen trok, maar hij bleek ongewapend. De agent die heeft geschoten is de dag na het incident al officieel als verdachte aangemerkt. Volgens het OM is veel tijd in beslag genomen door het forensisch onderzoek naar het schot. Volgens het OM heeft het vinden van getuigen ook veel tijd gekost. „Die hebben zich niet zelf gemeld.”