Pas verschenen

Rajesh Parameswaran: Ik ben een beul. Vertaald door Adriaan Krabbendam. Signatuur, € 19,95

Fantasierijk verhalendebuut van de in India geboren Rajesh Parameswaran. ‘Het titelverhaal is een schitterende vertelling over een trotse beul, die steeds meer gehaat wordt door zijn omgeving. [...] En dat terwijl deze simpel pratende man alleen maar zijn best doet zijn vak zo goed mogelijk uit te voeren. Hij is eerlijk tegenover de veroordeelden, doet kruiswoordpuzzels met ze en speelt galgje. De executies voert hij goed uit, naar eigen zeggen.’ (Boeken, 04.05.2012)

Jessica Meijer: Een blik Jodenkoeken. Prometheus, 296 blz. € 17,95

Jessica Meijer schrijft over hoe er te weinig ruimte was voor haar verdriet nadat haar vader, Ischa Meijer, overleed. Zeker na Connie Palmens I.M. kon ze helemaal niet meer uit de voeten met haar emoties. Boulimia was het gevolg. Na 18 jaar de schijn ophouden dat het goed met haar gaat, vertelt ze over de impact die het overlijden van haar vader op haar had.

Boozy: Puur gelul Verhalen uit de onderbuik. Lebowski, 172 blz. € 15,-

Boozy is de man achter het Haagse literaire event Puur gelul. In deze bundel heeft hij zijn verhalen verzameld die hij voordroeg op literaire festivals. De bundel is inclusief de Haagse uitspraak van 'un’ en ‘ut’ waar ‘een’ en ‘het’ wordt bedoeld.

Delphine de Vigan: Niets weerstaat de nacht. Uit het Frans vertaald door Jan Versteeg. De Geus, 446 blz. € 21,99

Hoe verder te leven vraagt Delphine de Vigan zich af na de zelfmoord van haar moeder. ‘In ruim 400 bladzijden schetst ze haar leven, dat van haar ouders, ooms en tantes en ook haar eigen jeugd. Een jeugd gekenmerkt door zelfmoord, dodelijke ongelukken, scheidingen en een wanhopig streven naar evenwicht. Overleven wil ze, verder met haar bestaan, maar eerst moet ze door dat pijnlijke dal van het verleden.’ (Boeken, 28.10.2011). De roman werd in Frankrijk een bestseller, en inmiddels is ze de meest bekroonde auteur van Frankrijk. Met deze roman zat ze bij de laatst acht van de Prix Goncourt 2011, maar dit keer geen bekroning.

Elfie Tromp: Goeroe. Lebowski, 256 blz. € 17,50

Debuutroman van Elfie Tromp, hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Strak, over de healingkwaliteiten van Elfie. Herman Koch leverde de quote: ‘De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe.’ Het verschijnen van dit debuut is ook aanleiding voor het tijdschrift Strak in 2013 niet meer te verschijnen.

Aad van den Heuvel: De president. De Geus, 286 blz. € 19,95

Wederom een speurdersroman van Aad van den Heuvel die zich afspeelt buiten Nederland – in zijn eerdere detectives waren Istanbul, een eiland in de Stille Oceaan en Uruzgan het decor. Deze keer gaat het om journalist Paul Weber die op zoek gaat naar een verdwenen ontwikkelingswerker in Costa Guinee, waar tevens een drugskartel het West-Afrikaanse land gebruikt als doorvoerhaven naar Europa.