Ook de laatste zeven Zuid-Koreanen hebben Kaesong verlaten

De laatste Zuid-Koreanen die in Kaesong waren achtergebleven, verlaten (onder begeleiding van een militair voertuig) het fabriekspark dat net over de grens met het noorden gevestigd is. Foto AP / Lee Jin-man

De laatste zeven Zuid-Koreanen in het Noord-Koreaanse industriecomplex Kaesong keerden vandaag terug naar huis. Zij waren gebleven om te onderhandelen over de achterstallige lonen van Noord-Koreaanse werknemers van het complex.

Met het vertrek van de laatste Zuid-Koreanen valt voorlopig het doek voor Kaesong. Het industriecomplex, dat net over de grens in Noord-Korea ligt, werd in 2004 geopend en was tot dusverre het enig overgebleven symbool van inter-Koreaanse samenwerking.

In Kaesong wordt Zuid-Koreaanse technologie samengebracht met goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Het noorden haalde er begin april al zijn 53.000 arbeiders weg, te midden van groeiende spanning tussen de twee kampen. Seoul besloot de Zuid-Koreanen ook terug te halen toen bleek dat het noorden niet open stond voor overleg over de kwestie.


Kaesong en de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Klik hier voor een grotere kaart.

Een van de Zuid-Koreanen die tot het laatst bleef, zei tegen persbureau AP dat ook hij herhaaldelijk heeft aangedrongen op het hervatten van de werkzaamheden. Hij verwacht dat er in de toekomst wel weer onderhandeld zal worden, maar weidde daar niet verder over uit.

    • Peter Zantingh