Obama over Syrië: alle opties open

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt „alle opties” om een einde te maken aan het geweld in Syrië. Dat zei hij gisteren tijdens een staatsbezoek aan Mexico, in aanvulling op een verklaring eerder op de dag van zijn minister van Defensie, Chuck Hagel. Die had voor het eerst gezegd dat de Amerikaanse regering het niet langer ondenkbaar acht om wapens te leveren aan de Syrische rebellen die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In de VS gaan steeds meer stemmen op dat de bewapening van de rebellen geoorloofd is nu het vermoeden sterker wordt dat het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt – iets wat Obama eerder heeft omschreven als een ‘rode lijn’ die niet zonder gevolgen kan worden overschreden.

Obama zei gisteren dat de Amerikanen alleen zullen ingrijpen als dat de situatie in Syrië verbetert en er geen risico bestaat dat het conflict er nog complexer en dodelijker door wordt. Minister Hagel hield ook een slag om de arm. Hij noemde het bewapenen van de rebellen „een optie”, maar zei dat er nog niets is besloten.

De Britse defensieminister Hammond die met Hagel sprak op een persconferentie in Washington, zei dat zijn regering opnieuw zal praten over wapenleveranties aan de rebellen als het EU-wapenembargo tegen Syrië in juni niet wordt verlengd.