Noord-Korea // VS eisen vrijlating van veroordeelde Amerikaan

Seoul - De Verenigde Staten hebben de onmiddellijke vrijlating geëist van de Amerikaan die gisteren in Noord-Korea tot vijftien jaar dwangarbeid werd veroordeeld wegens „vijandige daden” tegen het communistische land. Analisten denken dat de straf een poging van de Noord-Koreanen is om de VS te dwingen tot onderhandelingen – iets wat eerder in soortgelijke gevallen is gebeurd. Kenneth Bae, een christelijke reisleider, is zeker de zesde Amerikaan die sinds 2009 is opgepakt in Noord-Korea. Zijn voorgangers werden gedeporteerd of vrijgelaten voordat ze hun straf hadden uitgezeten. Soms gebeurde dat na onderhandelingen met prominente Amerikanen, onder wie Bill Clinton en Jimmy Carter. De verhoudingen tussen Amerika en Noord-Korea zijn de laatste tijd verder verslechterd na dreigementen vanuit Pyongyang met een kernoorlog. AP