Nominaties Gouden Strop zonder Ross

Het zou de vierde Gouden Strop kunnen worden voor Charles den Tex: met zijn thriller De erfgenaam is hij een van de kanshebbers voor de Gouden Strop 2013, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse thriller ter waarde van 10.000 euro. Naast Den Tex, die de prijs al won in 2002, 2005 en 2008, nomineerde de vakjury Nacht in Parijs van Michael Berg, Getekend vonnis van Jo Claes, Bloedlijn van Corine Hartman en IV van Arjen Lubach. Dat heeft de Stichting CPNB gisteren bekendgemaakt.

Afvaller is Tomas Ross, eveneens drievoudig Strop-winnaar, wiens thriller Onze vrouw in Tripoli nog wel op de longlist stond. Vorige maand liet Ross weten dat hij de prijs niet voor de vierde keer wilde winnen: „Dat zou een devaluatie zijn van de prijs. Mijn collega Charles den Tex heeft hem ook drie keer gewonnen, en eigenlijk vind ik dat je dat niet meer moet doen.” Ross zei liever te willen meedingen naar algemene literatuurprijzen als de AKO Literatuurprijs om „te ontsnappen aan het separate wereldje van de thriller”.

Ross’ uitgesproken wens heeft de jury niet beïnvloed, zegt de persvoorlichter van de CPNB. „Alleen een slechte jury zou zich daardoor laten leiden.”

Opvallend is de nominatie van Lubach, die zich met het genomineerde IV juist voor het eerst waagde in het ‘separate wereldje’ van de spannende boeken. Daar hij al eerder fictie publiceerde, kon hij niet genomineerd worden voor de Schaduwprijs, voor het beste debuut. Daar zijn voor genomineerd: De vlinder en de storm van Walter Lucius, Chantage van Peter Römer en Savelsbos van Dennis Rijnvis. Donderdagavond 30 mei worden de winnaars van de thrillerprijzen bekendgemaakt.