Niemand luistert, dus nu schrijven Griekse werklozen

Ze schrijven over dat ze bij hun moeder moeten wonen. Over massasollicitaties. Over stroom die wordt afgesloten. Over vernielde levens.

Grieken schrijven de laatste weken massaal op de website Imerologioanergou.gr, Dagboek van een werkloze. De site bestaat net een maand en trekt tienduizenden bezoekers per dag. Iedereen die wil mag een bericht achterlaten – rommelig geschreven, vol taalfouten, klagerig, soms anoniem – en de ervaringsverhalen worden overgenomen door andere media.

De werkloosheid is in Griekenland inmiddels opgelopen tot 27 procent, de helft van de jeugd zit thuis en nog deze week besloot de overheid 15.000 ambtenaren te ontslaan.

Toch besteden traditionele media weinig aandacht aan werkloosheid, zegt initiatiefnemer en schrijver Christoforos Kasdaglis. „We hebben het veel over percentages, niet over mensen.” De samenleving en politiek proberen volgens hem een enorm sociaal probleem „onder het tapijt te vegen”.

Dat komt volgens Kasdaglis wellicht doordat werklozen geen koopkracht hebben en niet aantrekkelijk zijn voor adverteerders. „De pijnlijke verhalen verstoren het valse beeld van een economie die opveert na een recessie.”

Werklozen werken het stilzwijgen bovendien zelf in de hand door uit schaamte of schuldgevoel niet over hun situatie te praten en zichzelf daardoor verder te marginaliseren. Die „vicieuze cirkel van stilzwijgen en schaamte” moet volgens Kasdaglis worden doorbroken. Dan maar op een anonieme website.

Marloes de Koning

Vertaling Ellen van Wingerden

    • Marloes de Koning
    • Vertaling Ellen van Wingerden