Mogelijke wrakstukken aangespoeld op Noorse kust

Op de kust van Noorwegen zijn gisteren voorwerpen aangespoeld die mogelijk afkomstig zijn van het sinds twee weken vermiste Nederlandse schip Warnow. Dat zegt de Noorse kustwacht.

Onder de voorwerpen zijn een plastic label met Nederlandse tekst, een houten deur, een chemisch toilet, een stoelkussen, stukken hout en riemen. Ze werden gevonden op een eilandje in de buurt van de stad Bergen. Een helikopter die daar in zee heeft gezocht naar meer potentiële wrakstukken heeft gistermiddag ook een olievlek gezien.

De Warnow was met drie personen aan boord onderweg van Schotland naar Noorwegen en is voor het laatst gesignaleerd op 17 april, 100 mijl ten westen van Stavanger, in zeer slecht weer. Vandaag zou niet verder worden gezocht wegens de opnieuw slechte weersomstandigheden.

De Nederlandse politie heeft foto’s van het aangespoelde materiaal laten zien aan familieleden van de drie en aan voormalige opvarenden van de Warnow. Volgens een politiewoordvoerder verklaren zij stellig dat de voorwerpen niet van de Warnow afkomstig zijn. Dat gold vooral voor het chemische toilet, omdat de Warnow een vaste wc had.

Op het deels leesbare plastic label met Nederlandse tekst staat een datum (23-6-2011) en de tekst ‘Pijpleidingen voor scheepvaart en’. Dit kan wel afkomstig zijn van de Warnow, omdat de kapitein, Arnout Brinkman, zijn schip tevens gebruikte als drijvende werkplaats voor scheepsreparaties. Volgens een woordvoerder van de Noorse reddingsdienst was het duidelijk dat het materiaal niet lang in zee had gelegen.