Mogelijk spullen Warnow aangespoeld

Op de kust van Noorwegen zijn gisteren voorwerpen aangespoeld die mogelijk afkomstig zijn van het sinds twee weken vermiste Nederlandse schip Warnow. Dat zegt de Noorse kustwacht.

Onder de voorwerpen zijn een plastic label met Nederlandse tekst, een houten deur, een chemisch toilet, een stoelkussen, stukken hout en riemen. Ze werden gevonden op een eilandje in de buurt van de Noorse stad Bergen. Een helikopter die daar in zee heeft gezocht naar meer potentiële wrakstukken heeft gistermiddag ook een olievlek gezien.

De Warnow was met drie personen aan boord onderweg van Schotland naar Noorwegen en is voor het laatst gesignaleerd op 17 april, op zo’n 100 mijl ten westen van Stavanger, in zeer slecht weer.

De Nederlandse politie heeft foto’s van het aangespoelde materiaal laten zien aan familieleden van de drie en aan voormalige opvarenden van de Warnow. Volgens een politiewoordvoerder verklaren zij echter stellig dat de voorwerpen niet van het vermiste schip afkomstig zijn. Dat gold met name voor het chemische toilet, omdat de Warnow een vaste wc had. Er was gisteren echter geen duidelijkheid over welke voorwerpen ze verder wel en niet hebben kunnen identificeren. Op het deels leesbare plastic label met Nederlandse tekst staat een datum (23-6-2011) en de tekst ‘Pijpleidingen voor scheepvaart en’. Het kan in theorie afkomstig zijn van de Warnow, omdat de kapitein, Arnout Brinkman uit Schiedam, zijn schip tevens gebruikte als drijvende werkplaats voor scheepsreparaties.

Volgens een woordvoerder van de Noorse reddingsdienst was het duidelijk dat het materiaal niet lang in zee had gelegen.

De Warnow vertrok op 17 maart uit Nederland met acht opvarenden die hoopten al musicerend de kost te verdienen op weg naar Noorwegen, waar ze het noorderlicht wilden zien. Na een bijna-schipbreuk in Engeland gingen vijf man terug naar Nederland, drie zetten de reis naar Noorwegen vanuit Schotland voort. Dat was op 15 april. Sindsdien is er geen contact meer geweest met het schip. Ongeruste achterblijvers belden vorig weekeind met de kustwachten, die daarop alarm sloegen. Het schip geldt als niet-zeewaardig. NRC