Kunst in cijfers

57.600 pond, zo’n 63.000 euro, betaalde de Amerikaanse verzamelaar Steven Brooks in 2004 voor een schilderij van de achttiende-eeuwse Franse kunstenaar Louis-Michel van Loo. Dat is naar zijn zeggen nu waardeloos, omdat Christie’s heeft ontdekt dat het schilderij mogelijk ooit illegaal in handen kwam van nazi-kopstuk Hermann Göring. Brooks heeft een zaak aangespannen tegen Sotheby’s, waar hij het werk kocht. Dat veilinghuis wil de aankoop niet ongedaan maken en het evenmin veilen. Brooks verwijt Sotheby’s nalatigheid.

56,3 miljoen dollar, 40 miljoen euro, is de verwachte opbrengst van 25 schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960-1988), die in mei worden geveild. Het schilderij Dustheads uit 1982 gaat volgens veilinghuis Christie’s het record breken van de duurste Basquiat op een veiling. Dat was een doek uit 1981 zonder titel dat 26,4 miljoen dollar opbracht, afgelopen november bij Christie’s in New York.

1,2 miljoen euro betaalde de Italiaanse oud-voetballer Roberto Bettega in 2003 voor Le Nu au Bouquet, een doek uit 1920 van Marc Chagall. Bettega, die van 1969 tot 1983 voor Juventus speelde, kocht het werk bij een kunsthandelaar uit Bologna. Naar nu blijkt is het werk gestolen van het jacht van de Amerikaanse zakenman Edward Cantor, toen het in 2002 lag afgemeerd bij Genua. De zoon van de zakenman ontdekte dat er plotseling een knullige vervalsing aan boord hing. Onderzoekers kwamen er onlangs achter dat het doek al jaren bij Bettega aan de muur hing. De oud-voetballer wordt niet verdacht. De kunsthandelaar is aangeklaagd, mede door Bettega, die zijn kunstwerk kwijt is.

30.432 bezoekers heeft de 31ste editie van Art Brussel getrokken. The London Original Print Fair, een in grafiek gespecialiseerde beurs die zondag afliep, ontving 13.000 bezoekers. De organisatoren van beide kunstbeurzen toonden zich zeer tevreden over de belangstelling.