Kortkolom kunst

Slayer-gitarist Jeff Hanneman overleden

Amsterdam. Jeff Hanneman is donderdag op 49-jarige leeftijd overleden. De gitarist, die in 1981 een van de oprichters was van thrashmetalband Slayer, stierf ineen ziekenhuis in Los Angeles aan leverfalen, dat mogelijk verband hield met een beet van een spin. De zieke Hanneman was in de band vervangen door gitarist Gary Holt van de band Exodus. De band Slayer staat voor augustus gepland voor het Nederlandse festival Lowlands. (NRC)

Verloren gewaande Israëls gevonden

Amsterdam. In New York is een lang verloren gewaand schilderij van Jozef Israëls teruggevonden. Het gaat om het schilderij Droomen (Dolce Far Niente, circa 1860) dat een meisje laat zien die liggend aan het strand over de zee uitkijkt. Het is een groot schilderij: 1,25 meter hoog en 2 meter breed. Er bestond nog slechts een ets van, tot een Texaanse verzamelaar het aanbood bij Sotheby’s. Dat veilinghuis zal het werk op 9 mei onder de hamer brengen. Richtprijs: 150.000 dollar. (NRC)

Gouden Leeuw voor regisseur

Exorcist

Amsterdam. William Friedkin krijgt tijdens het zeventigste filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn oeuvre. Dat maakte de organisatie gisteren bekend. De regisseur aanvaardt de prijs „met dankbaarheid en liefde”. De Italiaanse festivaldirecteur Alberto Barbera prijst de regisseur van The Exorcist uit 1973 om zijn bijdrage aan de filmwereld en „zijn revolutionaire impact”. Vorig jaar nam filmmaker Francesco Rosi de oeuvreprijs in ontvangst. (Novum)

Standbeeld van Tom Poes in Rotterdam

Amsterdam. In Rotterdam is gisteren, op de 101ste geboortedag van Marten Toonder, een beeld onthuld van Tom Poes, een belangrijke creatie van de in 2005 overleden tekenaar. De kleinzoon van Toonder onthulde het beeld in de Thorbeckestraat, waar de tekenaar van Tom Poes is geboren en kort heeft gewoond. Beeldend kunstenaars Tamyra en Saskia Meesters maakten het beeld van purschuim, bedekt met serviesscherven. Buurtbewoners droegen gebroken kopjes, borden en ander serviesgoed bij. (NRC)