Kortkolom economie

EU maant Nederland om staatssteun haven

Amsterdam. De Rotterdamse haven moet gewoon vennootschapsbelasting betalen. Dat vindt de Europese Commissie. Volgens Brussel verstoort de vrijstelling voor Nederlandse overheidsbedrijven de concurrentie op de Europese markt. De commissie dreigt met een formeel onderzoek naar de staatssteun, als Nederland binnen een maand niet ingrijpt. Een aantal staatsbedrijven in Nederland is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Naast Havenbedrijf Rotterdam gaat het onder meer om de luchthaven van Maastricht. Schiphol en de Staatsloterij betalen de belasting wel. (Novum)

Spoedoverleg over melkpoedertekort

Amsterdam. Supermarkten en producenten voeren op korte termijn overleg over hoe het grote tekort aan babymelkpoeder te ondervangen. De Nederlandse schappen zijn leeg door de grote vraag vanuit China. Nederlandse fabrieken van Nestlé, Nutrilon en Friso hebben de productie van babymelkpoeder al flink opgeschroefd. In veel winkels mag nu maar een beperkt aantal pakken melkpoeder per keer worden gekocht. Sinds het melamineschandaal in 2009 wijken Chinese consumenten uit naar het Westen. Melkpoeder uit Nederland, Duitsland en Engeland wordt meer vertrouwd. (Novum)

Baanverliezen Prorail na overheidsingreep

Amsterdam. Prorail verwacht de komende jaren te moeten schrappen in het aantal banen. Om hoeveel medewerkers het gaat is nog on duidelijk. De bezuinigingen op het spoor door de Nederlandse overheid zijn oorzaak van de ingreep. Het kabinet wil vanaf 2015 250 miljoen euro bezuinigen op het Infrastructuurfonds. Of en welke spoorprojecten worden geschrapt wordt dit najaar bekendgemaakt. Ook wil het kabinet dat Prorail goedkoper gaat werken. De spoorbeheerder bracht het aantal volledige arbeidsplaatsen vorig jaar al met 225 terug tot 3950. (Novum)

Commissie: ‘systeem toeslagen aanpassen’

Den Haag. De Belastingdienst moet zijn systeem van toeslagen vereenvoudigen. De huidige toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang moeten worden samengevoegd in één ‘huishoudtoeslag’. En fraude daarmee moet worden tegengegaan door informatiesystemen van de overheid beter aan elkaar te koppelen. Dat zei Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gisteren in Nieuwsuur. Kavelaars is lid van de commissie-Van Dijkuizen die binnen enkele maanden advies uitbrengt over herziening van het belastingstelsel. (NRC)

Retailers overwegen vertrek Bangladesh

Amsterdam. Bangladesh dreigt door de recente rampen met kledingfabrieken grote retailers als Levi’s, Disney, Nike en Target te verliezen. Dat meldt de Financial Times vandaag. Al in maart liet Disney zijn licentiehouders weten geen kleding meer in Bangladesh te willen produceren. Ook Nike en Target kondigden aan om hun productie te verschuiven naar andere landen. (NRC)