Kortkolom buitenland

In ingestorte mijn Darfur 100 doden

Khartoum. Bij het instorten van een illegale goudmijn in de westelijke Soedanese regio Darfur zijn zeker honderd doden gevallen. Dat hebben plaatselijke autoriteiten vandaag meegedeeld. Onder de doden zouden ook negen reddingswerkers zijn. De mijn stortte maandag in, maar niemand wist precies hoeveel mensen zich onder de grond in een 40 meter diepe tunnel bevonden. (AFP)

Seif Gaddafi voor lokale rechtbank

Zintan. Seif al-Islam Gaddafi, zoon van de gelynchte Libische leider Moammar Gaddafi, is gisteren verschenen in een rechtbank in de Libische stad Zintan, waar de plaatselijke militie hem vasthoudt. Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil hem berechten wegens misdrijven tegen de menselijkheid, maar de militie wil hem niet eens aan de eigen regering overdragen, laat staan aan het Strafhof. De kwestie onderstreept de groeiende wetteloosheid in Libië, waar de regering is gewikkeld in een machtsstrijd tegen milities die weigeren hun wapens in te leveren. Seif Gaddafi leek volgens journalisten in goede gezondheid, hoewel hij in gevangenschap een tand heeft verloren. (AFP, Reuters)

Moskou verbiedt mars tegen Poetin

Moskou. De oppositie, die op maandag 6 mei wil demonstreren tegen de eerste verjaardag van de derde ambtstermijn van de Russische president Poetin, mag van het stadsbestuur geen protestmars houden. De organisatoren mogen maandagavond tussen zes en half tien alleen betogen op het Moerasplein, een makkelijk af te grendelen locatie. Op 6 mei vorig jaar liep een demonstratie tegen de inauguratie van Poetin daar uit de hand. Enkele organisatoren staan intussen voor de rechter. Eén is veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. (NRC)

Verdachten Boston planden aanslag 4 juli

Washington. De verdachten van de aanslag op de marathon van Boston waren aanvankelijk van plan een aanslag te plegen tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag in de stad. Dat heeft een politiefunctionaris gezegd. De broers Tsarnaev besloten om tijdens de marathon toe te slaan omdat ze hun bommen eerder klaar hadden dan verwacht, zei hij. Bij de dubbele aanslag vielen drie doden. Het is onduidelijk welk doel ze op 4 juli wilden aanvallen. (AP)

Guatemala zet leger in tegen mijnprotest

Xalapan. De regering van Guatemala heeft de noodtoestand uitgeroepen in een gebied ten oosten van de hoofdstad na gewelddadige confrontaties tussen de politie en lokale inwoners. De burgers demonstreren sinds afgelopen weekend tegen een zilvermijn die binnenkort wordt geopend. Ze vrezen vervuiling van hun drinkwater. Bij het protest is een politieagent omgekomen en zijn zes demonstranten gewond geraakt door rubberkogels. De regering zegt dat de demonstranten „criminele daden” hebben begaan en heeft 500 agenten en 2.000 soldaten naar het gebied gestuurd. (AP)