Kortkolom binnenland

30.000 controles van eigen zorgbudgetten

Den Haag. Tot eind 2014 zullen er 30.000 huisbezoeken plaatsvinden om te controleren of persoonsgebonden zorgbudgetten terecht verstrekt worden. Daarmee zal ruwweg een op de vijf ontvangers van een persoonsgebonden budget (pgb) gecontroleerd worden. De laatste jaren is veel fraude aan het licht gekomen met pgb’s. Staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) wil de regeling fraudebestendiger maken en heeft daarvoor dit en volgend jaar 15 miljoen euro beschikbaar. De huisbezoeken zullen worden uitgevoerd door medewerkers van zorgverzekeraars, want zij voeren de regeling op dit moment uit. Zij zullen zich met name richten op bemiddelingsbureaus. (NRC)

Nieuwe meldingen inzake misbruik Kerk

Amsterdam. Tientallen mensen hebben in februari en maart melding gemaakt van kindermisbruik en mishandelingen bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Volgens het meldpunt zijn de nieuwe meldingen het gevolg van de publicatie van het tweede onderzoeksrapport van de commissie-Deetman, over het misbruiken en mishandelen van vrouwen en meisjes binnen de Kerk. 40 procent van de nieuwe meldingen gaat over lichamelijk of geestelijk geweld. Deze klachten zijn voor tweederde afkomstig van vrouwen. In totaal is tot nu toe 3,7 miljoen euro in de klachtenprocedure uitgekeerd, door 34 bisdommen, congregaties en ordes. (NRC)

Klacht tegen NAM om waardevermindering

Groningen. De Groninger Bodem Beweging en Vereniging Eigen Huis willen samen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk stellen voor de waardevermindering van woningen als gevolg van aardbevingen door gaswinning. Vereniging Eigen Huis is bereid de kosten voor haar rekening te nemen, schrijft de Groninger Bodem Beweging op haar website. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) onderzoekt de waardevermindering van onroerend goed in het aardbevingsgebied en hoopt daarover in juni meer uitsluitsel te kunnen geven. (NRC)

Robert M. in cassatie tegen uitspraak hof

Amsterdam. Robert M. gaat in cassatie tegen de straf van negentien jaar cel en tbs voor kindermisbruik, die hij vorige week door het Amsterdamse gerechtshof kreeg opgelegd. Dat hebben zijn advocaten gisteren tegen RTL Nieuws gezegd. De cassatie is nog niet zeker. De raadslieden hebben meer tijd nodig om het vonnis van het hof te bestuderen, voordat ze daadwerkelijk besluiten de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. (Novum)

Informant ‘Holloway’ in cel voor ramkraak

Arnhem. Patrick van der Eem is vandaag veroordeeld tot een jaar cel voor een ramkraak bij een kledingwinkel in Oosterbeek eind vorig jaar. Van der Eem werd bekend door een uitzending van Peter R. de Vries over Joran van der Sloot, in februari 2008. Van der Eem ontlokte Van der Sloot in zijn auto onthullingen over diens betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway. (Novum)