Kort

Celstraf //

Ontuchtige clown zes maanden de cel in

Zeist. - Een 64-jarige man uit Zeist is gisteren veroordeeld tot een half jaar cel voor het plegen van ontucht met een 13-jarige jongen. De man trad samen met de vader van het slachtoffer op als clownsduo en was een goede huisvriend. Hij mag van de rechtbank in Utrecht ook tien jaar lang geen clownsactiviteiten verrichten of ander vrijwilligerswerk doen waarbij kinderen betrokken zijn. De ouders van het slachtoffer dachten dat hun zoon een veilig tweede huis had bij de man en dat de huisvriend een goede oppas was. De man heeft het slachtoffer onder meer meegenomen op een reis naar Tsjechië. NOVUM

Yoghurt //

Chinese meisjes dood door vergiftiging

Pingshan. - Twee meisjes in China zijn overleden na het eten van vergiftigde yoghurt. De yoghurt was bij de kleuterschool van de kinderen achtergelaten in opdracht van het hoofd van een rivaliserende school, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua gisteren. Het schoolhoofd bekende dat zij rattengif door de yoghurt had geroerd en het spul door een man bij de kleuterschool had laten neerzetten. De grootmoeder van de slachtoffertjes trof de yoghurt aan en nam deze mee naar huis als lekkernij voor haar kleinkinderen. Na het eten van de zuivel kregen de meisjes hevige stuiptrekkingen waarna zij uiteindelijk stierven. AP

107

jaar werd de oudste kampoverlever

Sankt Wolfgang im Salzkammergut. - De oudste bekende overlevende van de naziconcentratiekampen, de Oostenrijker Leopold Engleitner, is op 107-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het documentatiecentrum van het Oostenrijkse verzet gisteren bekendgemaakt. Na de machtsovername door de nazi’s weigerde de boerenknecht Engleitner de Hitlergroet te brengen en zijn geloof af te zweren. Hij werd opgepakt en afgevoerd naar Buchenwald. In 1943 werd hij vrijgelaten uit Ravensbrück nadat hij had ingestemd met het verrichten van dwangarbeid. Hij woog toen slechts 28 kilo. AP

Bevrijdend //

Een jaar geen internet

New York. - Het internet ‘corrumpeerde’ zijn leven, dacht Paul Miller, schrijver voor website The Verge. Hij stopte vorig jaar op 1 mei met internet. Om het échte leven te leren kennen. Het was niet wat hij ervan verwacht had.

zie nrch.nl/vse