Kijken: een komedie over gefrustreerde filmmakers en taaie vriendschappen

Vijf filmschrijvers hebben een nieuw genre uitgevonden dat zich lastig laat uitleggen, maar het loont de moeite er even voor te gaan zitten. Het kost vijf dollar om de film te bekijken, maar dan krijg je wel een komedie, een documentaire en een actiefilm met veel drama en science fiction-elementen.

Even kort de context: de vijf schrijvers, tevens goede vrienden, waren ieder verantwoordelijk voor een deel van het script, vijftien pagina’s om precies te zijn. Dat gebeurde na elkaar, ze borduurden voort op het werk van elkaar. Belangrijk gegeven: ze kregen slechts vijf pagina’s van de voorganger te lezen, op basis daarvan moesten ze het verhaal een vervolg geven. Dat leverde een enorme variatie in genres en veel bizarre plotwendingen op.

Docu en speelfilm tegelijk

Die zijn allemaal te zien in het resultaat, de film The Exquisite Corpse Project. Maar tegelijkertijd is deze film een weergave van het project zelf: het uitvoeren van een experiment dat gaandeweg nogal eens als hopeloos wordt gezien door de schrijvers, en hier en daar wat vriendschappen op scherp zet.

Het project werd tussen de vrienden onderling bijna een politiek spel: ze probeerden het verhaal van de voorganger hier en daar te saboteren en verhullen hun kritiek op elkaars werk niet. Of op het hele project, en ook daar zijn we getuige van.

Van romkom tot thriller

Inderdaad, het levert een bizarre film op. De speelfilm in de film start als liefdesepos, gaat over in een kinderverhaal, wordt vervolgens een thriller, dan zelfs science-fiction om te eindigen als filosofisch drama.

Maar de film over het filmmaken vertelt uiteindelijk over vriendschap, over het trouw blijven aan je vrienden terwijl je uit elkaar groeit en hoe je daarmee om kan gaan. Een quote uit het slot van de film:

“When I was younger, everything made sense, and then at some point, slowly, gradually, the pieces just stopped fitting together.”

Sinds vorige week kun je The Exquisite Corpse Project online bekijken op Splitsider, zij het tegen een kleine betaling.

    • Annemarie Coevert