Kannibalisme // Bewijs: de Amerikaanse kolonisten aten elkaar op

De kolonisten waren kannibalen. Er werd al lang over gespeculeerd dat de nieuwkomers uit Europa, gevestigd in Jamestown, Virginia, elkaar opaten tijdens de hongersnood van 1609. Nu is er voor het eerst bewijs gevonden, maakte onderzoeksinstituut Smithsonian bekend. Een van de slachtoffers was ‘Jane’, een Engels meisje van circa 14 jaar. De onderzoekers stelden op basis van haar vorig jaar ontdekte schedel en botten vast dat ze in stukken was gehakt door ‘een slager of slagers die nauwelijks ervaring hadden’. De daders waren mogelijk vrouwen die haar uit wanhoop opaten nadat veel van hun mannen waren vermoord door indianen. De kolonie, gesticht in 1607, was omsingeld, er heerste droogte en een schip met voorraden uit Engeland was vergaan. Waarschijnlijk werden eerst de hersenen gegeten, daarna het gezicht en de benen. Het is onduidelijk of ‘Jane’ werd vermoord of stierf door ziekte of ondervoeding. Haar botten lagen in een gat met skeletten van ratten, katten en honden – andere voedingsbronnen van de hongerige kolonisten. NRC