Kandidaat verkiezingen Pakistan doodgeschoten - ‘stabiliteit in geding’

Politieagenten inspecteerden gisteren de plek waar een bom ontplofte bij het kantoor van de seculiere partij Muttahida Qaumi Movement (MQM).
Politieagenten inspecteerden gisteren de plek waar een bom ontplofte bij het kantoor van de seculiere partij Muttahida Qaumi Movement (MQM). Foto AFP/ Rizwan Tabassum

Een verkiezingskandidaat van de seculiere Awami National Party (ANP) is vandaag in de Pakistaanse stad Karachi doodgeschoten samen met zijn driejarige zoontje. Volgens persbureau AFP is het nog niet duidelijk wie er achter de moord zit.

Saddiq Zaman Khattak is de eerste verkiezingskandidaat die is vermoord in de aanloop naar de landelijke verkiezingen van 11 mei. Al 62 andere politici zijn sinds 11 april om het leven gekomen tijdens de campagne. Khattak zou volgens een politiewoordvoerder vanuit de moskee met zijn zoontje terug naar huis zijn gegaan toen schutters bij hen aankwamen en ze doodschoten. De aanval werd bevestigd door een van de partijleiders van de ANP, Bashir Jan.

De ANP is, samen met enkele andere vertrekkende coalitiepartijen, een van de partijen op wie de Pakistaanse Talibaan hun aanvallen richten. De Talibaan voeren een strijd tegen seculiere, naar links leunende partijen.

‘Talibaan raden stemmers nu zelfs af naar verkiezingsbijeenkomsten te komen’

Onze correspondent Joeri Boom zegt dat de situatie in het land steeds verder escaleert:

“De Pakistaanse Talibaan hebben de oorlog verklaard aan de seculiere partijen. Het geweld heeft nu een wending genomen, want ze proberen de hele democratie te saboteren. Waar de aanvallen zich tot nu toe hebben gericht op de politici zelf, hebben de Talibaan nu zelfs stemmers afgeraden naar verkiezingsbijeenkomsten te komen, ze dreigen daar ook aanslagen te plegen.”

Het is niet alleen vanwege het feit dat het hier om seculiere partijen gaat, dat de Talibaan de aanslagen pleegt, zegt Boom:

“Ze doen dit ook, omdat deze partijen, de machtige PPP, de ANP en de MQM, hadden opgeroepen Talibaan hard te bestrijden. Zij denken nu: jullie voerden oorlog tegen ons, dan doen wij dat tegen jullie. De Talibaan denken dat er een verkiezingsgang komt die de seculiere partijen bevoordeelt, dat ze zo weer de macht krijgen.”

Pakistaan voor westen belangrijk: stabiliteit nu in geding

Pakistan is voor het westen een belangrijke democratische bondgenoot in het tegengaan van terreur, maar door het escalerende geweld komt de stabiliteit in het geding:

“Het is een democratie die zijn best doet om een democratie te zijn. Maar dat wordt zo moeilijk met de terreur tegen de democratie. Het is een dramatische situatie.”

Volgens Boom is het nog onduidelijk wat er met de verkiezingen gaat gebeuren. Wel zijn er signalen die erop wijzen dat de opkomst erg laag gaat worden.

Andere kandidaat ontsnapte woensdag aan moordaanslag

Een kandidaat bij de verkiezingen namens een afsplitsting van de machtige Pakistan Peoples Party (PPP) ontsnapte woensdag nog aan een moordaanslag. Een zelfmoordterrorist op een motor blies zichzelf op nabij de auto van Mohammad Ibrahim Jatoi in het Shikarpur-district in de zuidelijke provincie Sindh. Volgens de plaatselijke politiechef raakte Jatoi niet gewond.

Pakistaanse Talibaan willen linkse, seculiere partijen de kop indrukken

De Pakistaanse Talibaan hebben in de afgelopen weken in de aanloop naar de landelijke verkiezingen meerdere keren partijen aangevallen vanwege hun liberale opvattingen en steun voor het met het leger bestrijden van militanten.

Vorige week werden er nog twee bomaanslagen gepleegd op kantoren van Pakistaanse politici. In het noordwesten van het land ging een bom af bij het kantoor van een shi’itische politicus, de onafhankelijke kandidaat Syed Noor Akbar. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten tien mensen gewond. Akbar was zelf niet aanwezig op het moment dat de bom afging. De slachtoffers waren aanhangers van hem, schreef persbureau AP.

Bij een tweede aanslag, ook op het kantoor van een politicus in het noordwesten, kwamen minstens drie mensen om en raakten twaalf anderen gewond.

    • Frank Huiskamp