Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Instorting gebouw Bangladesh door trillende generatoren’

Reddingswerkers dragen lichamen weg die ze onder het puin van het ingestorte gebouw hebben gevonden.
Reddingswerkers dragen lichamen weg die ze onder het puin van het ingestorte gebouw hebben gevonden. Foto Reuters/ Andrew Biraj

Het instorten van een textielfabrieksgebouw in Bangladesh, waarbij minstens vijfhonderd mensen om het leven kwam, werd veroorzaakt door de trillingen van generatoren op het dak. Dat heeft het hoofd van het onderzoeksteam gezegd tegen persbureau AFP.

Volgens Uddin Khandaker, een hooggeplaatste autoriteit bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waren er vier generatoren op het dak geïnstalleerd “in strijd met alle regels”:

“Toen de generatoren werden gestart na een stroomuitval zorgden de trillingen van het materiaal samen met dat van de duizenden naaimachines voor het instorten van het gebouw.”

Bengalese minister van Financiën: ramp heeft geen “heel serieus” effect op textielindustrie

De Bengalese minister van Financiën, Abul Maal Abdul Muhith, zei vandaag dat de ramp geen “heel serieuze” impact zou hebben op de textielindustrie in het land. Dat meldt persbureau AP. Hij noemde het instorten van de fabriek “een ongeluk”:

“De stappen die zijn genomen om te voorkomen dat zoiets (effect op textielindustrie, red.) gebeurt, zijn heel uitgebreid en ik geloof dat deze door iedereen zullen worden gewaardeerd.”

Al 512 lichamen geborgen, bergen gaat nog dagen door

Het dodenaantal van de ramp is vandaag gestegen tot 512, meldt AP. Er zijn vandaag nog enkele tientallen lichamen geborgen. Het zal mogelijk nog een dag of vijf duren voordat al het puin van het acht verdiepingen tellende gebouw is geruimd. In het gebouw, het Rana Plaza, zaten veel kleine kledingfabriekjes, die bij elkaar ruim drieduizend mensen in dienst hadden. Hoeveel mensen er precies aanwezig waren toen het instortte, is niet bekend.

Meerdere betrokkenen gearresteerd

In de dagen na de ramp werden meerdere mensen gearresteerd, waaronder de eigenaar van het pand (die aanvankelijk was gevlucht) en een aantal fabriekseigenaren. De pandeigenaar had illegaal drie verdiepingen aan het gebouw toegevoegd. Fabriekseigenaren hadden veiligheidswaarschuwingen genegeerd en lieten hun werknemers gewoon doorwerken. Ook een ingenieur van het pand werd gearresteerd, omdat hij wist dat het gebouw onveilig was, maar toch meehielp met het bouwen van de drie extra verdiepingen.