Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Instagram blijkt goede gok voor Facebook

De gok die Facebook een jaar geleden heeft genomen door Instagram voor 1 miljard dollar te kopen, lijkt beter uit te pakken dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Zelfs nadat Facebook er voor een deel in overgewaardeerde aandelen voor had betaald, kwam de transactie nog prijzig over. De groeispurt van Instagram – een app waarmee foto’s kunnen worden gedeeld – naar meer dan 100 miljoen maandelijkse gebruikers duidt er op dat Facebook een aanvankelijk als defensief bedoelde stap in zijn voordeel heeft weten om te buigen.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het sociale netwerk het goed doet – de omzet is met 38 procent gestegen. De winst is slechts met 7 procent omhoog gegaan, maar daar zijn goede redenen voor. De firma van Mark Zuckerberg heeft de investeringen verhoogd op plekken waar sprake is van groei.

Facebook heeft een traditie van het uitvinden van nieuwe diensten, waarvan pas later blijkt hoe er geld mee kan worden verdiend.

Het aantal mobiele gebruikers is in 2010 heel snel gegroeid, maar het bedrijf is pas een jaar geleden begonnen met advertenties voor smartphones en tablets. Deze advertenties nemen nu een derde van de totale advertentie-inkomsten voor hun rekening.

De overname van Instagram was zelfs volgens de normen van Facebook riskant. Er was geen zekerheid dat een gratis foto-app ooit geld zou opleveren. En er werden vragen door opgeroepen over de kwaliteiten van Facebook zelf. Sociale netwerken worden gebouwd rond het delen van foto’s, dus waarom konden de medewerkers van Zuckerberg geen betere app bouwen voor minder geld?

Die zorgen zijn nu afgenomen. Toen de deal werd gesloten, betekende de dalende aandelenkoers van Facebook dat de overname op net iets meer dan 700 miljoen dollar werd gewaardeerd. De werkelijke waarde school echter in de groei van het aantal gebruikers. Sinds de overname heeft Instagram het aantal maandelijkse gebruikers zien verdubbelen. Dat is sneller dan Facebook zelf groeide toen het net zo groot was.

Zuckerberg zegt dat hij geen haast heeft om dit in klinkende munt om te zetten, maar dat hij zich liever concentreert op het binnenhalen van nog meer gebruikers en het verbeteren van de app. Maar hij heeft beleggers tijdens een conference call van Facebook wel gepaaid met het verhaal dat bedrijven inhoud op Instagram zetten, en meer willen doen.

Instagram heeft nog geen winst geboekt. Maar het potentiële profijt neemt toe naarmate de fotodienst groeit en meer jonge gebruikers trekt. En de staat van dienst van Facebook op het gebied van de mobiele dienstverlening houdt de belofte in dat het bedrijf – uiteindelijk – manieren zal weten te vinden om ook Instagram geld op te laten leveren. De gok die Zuckerberg heeft genomen lijkt zich toch te gaan uitbetalen.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.