Inkomensverschillen bij corporaties groot

Het zijn niet eens de veelverdieners, maar juist de grote verschillen die opvallen bij de beloningen van woningcorporatiebestuurders. Dat blijkt uit de inkomenslijst over 2012 die corporatievereniging Aedes vandaag bekend heeft gemaakt.

Over het salaris van directeur Thom Aussems (189.693 euro) van de kleine corporatie Trudo (zesduizend woningen) in Eindhoven is deze week opnieuw ophef ontstaan. Door de verhuurdersheffing en de noodsteun aan corporatie Vestia zou Aussems 40 procent van het personeel willen ontslaan. „Het is tijd dat meneer Aussems zelf verdwijnt”, zegt een anonieme medewerker tegen de website Vastgoedjournaal.

De leden van Aedes, waar 95 procent van de bijna vierhonderd corporaties in Nederland bij zijn aangesloten, besloten eind vorig jaar de beloningen van bestuurders openbaar te maken. Het gaat om het bruto loon plus vakantiegeld en eventuele eindejaarsuitkering, onkostenvergoeding en aanvullende bijdragen (zoals pensioen en ontslagvergoeding).

Een uitschieter is de Bossche corporatie Zayaz (dertienduizend woningen) waar oud-directeuren Bas Maassen en Ad van Gurp na een jarenlang dienstverband afscheid namen. Samen verdienden ze vorig jaar inclusief vertrekpremie 4,3 ton, dit jaar aangevuld met hetzelfde bedrag.

De beloningen van interim-bestuurders zijn niet meegeteld in onderstaande top-6. Anders zou niet Jim Schuyt van de Alliantie in Huizen met ruim drie ton op nummer één staan , maar Leo Urgel van Woongoed Zeeuws- Vlaanderen met bijna 4 ton.