ING naar Wall Street: payday voor bankiers

Beursgang // ING bracht gisteren zijn Amerikaanse dochter naar de beurs De aandelen brengen minder op dan verwacht Maar de top van ING en betrokken Amerikaanse zakenbanken verdienen riant

A pedestrian walks dogs past a branch office of ING Direct USA, a unit of ING Groep NV, in New York, U.S., on Wednesday, March 9, 2011. ING Groep NV, the biggest Dutch financial-services company, is preparing to sell its U.S. online-banking division to meet European Union conditions for the firm's bailout. Photographer: Peter Foley/Bloomberg
A pedestrian walks dogs past a branch office of ING Direct USA, a unit of ING Groep NV, in New York, U.S., on Wednesday, March 9, 2011. ING Groep NV, the biggest Dutch financial-services company, is preparing to sell its U.S. online-banking division to meet European Union conditions for the firm's bailout. Photographer: Peter Foley/Bloomberg Bloomberg

Op welke kantoren knalden gisteren, na de beursgang van ING US, de champagneflessen nog meer open? Want een beursgang, dat is payday in de financiële sector. Al jaren.

De langverwachte beursgang vond gistermiddag rond half vier Nederlandse tijd eindelijk plaats, aan de New York Stock Exchange op Wall Street. ING denkt 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) op te halen. Dat is 200 miljoen dollar minder dan eerder werd verwacht. Er werden meer aandelen verkocht dan verwacht, maar tegen een lagere prijs.

Bij een beursgang zijn bijna altijd een of meerdere grote Amerikaanse zakenbanken betrokken. Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup, in het geval van ING. Die adviseren het bedrijf bij de beursgang. Voor die service worden ze riant vergoed: het gangbare tarief in de VS is 7 procent van het totaal op te halen bedrag.

De zakenbanken helpen onder meer met structuring, het zodanig klaarmaken van een bedrijf dat het het meeste oplevert bij de beursgang. En ze helpen bepalen wat een acceptabele prijs is voor het aandeel. Het hele proces kan een paar maanden tot een jaar duren.

Bovenal verplichten de banken zich tot het opkopen van alle aandelen van de klant, vóór de beursgang. Daarin schuilt het risico – en dus de reden volgens zakenbanken voor de royale beloningen. De banken moeten de aandelen op hun beurt doorverkopen. Lukt dat niet, of tegen een lagere prijs, dan zijn ze de klos. In de praktijk werkt het wel zo dat de banken op hun beurt alweer deals hebben gesloten met klanten over het doorverkopen van de aandelen.

Ook de top van ING US profiteert van de beursgang. Riant. Uit het prospectus blijkt dat de vijf topmannen deal incentives krijgen uitgekeerd bij een succesvolle beursgang die oplopen tot in de miljoenen. ING US-baas Rodney O. Martin jr. krijgt 6 miljoen dollar, waarvan 2 miljoen in contanten en 4 miljoen in aandelen. Financieel directeur Ewout Steenbergen, begonnen in januari 2010, krijgt 650.000 dollar. De andere topmannen krijgen bonussen variërend van 800.000 tot 2 miljoen dollar.

Na de beursgang zal een aantal leden van de top ook hogere variabele beloningen krijgen, als onderdeel van het standaard beloningspakket, dus los van de beursgang. Topman Martin krijgt straks maximaal twee keer zijn vaste salaris (1 miljoen dollar) bij goed presteren. Voor de beursgang was dat één keer. CFO Steenbergen krijgt een variabele beloning van maximaal 200 procent van zijn vaste salaris. Plus 25 procent korting op de rente op een ING-hypotheek.

In Nederland geldt tegenwoordig een maximale variabele beloning van 100 procent. Maar Amerika heeft zijn eigen regels. Tegelijkertijd: ING blijft ook na de beursgang voorlopig meerderheidsaandeelhouder van ING US en heeft daarmee invloed op het beloningsbeleid.

Na de beursgang is het beloningsfeest nog niet afgelopen. ING zal de komende tijd nog een paar keer aandelenemissies gaan doen om ING US volledig verkocht te krijgen – een eis van Brussel. Ook aan die emissies kunnen de zakenbanken weer verdienen. En voor de ING US-top geldt: als zij hun aandelen na een tijdje mogen cashen, en de koers van het aandeel is inmiddels gestegen, is dat winst.

    • Chris Hensen