In Zedelgem lag het geld op straat, nu is er ruzie

Zedelgem baadde vorige week in het geld. Dieven hadden er een kluis met een miljoen euro op straat gedumpt. Het dorp is nu verdeeld. Moet de eerlijke vinder geld teruggeven?

Burgemeester Arnou van Zedelgem, in West-Vlaanderen, is op zoek naar eerlijke vinders. Maar veel heeft hij er nog niet. Een straat in Zedelgem lag anderhalve week geleden opeens vol met bankbiljetten. Dieven hadden hun buit – een kluis met een miljoen euro – uit de auto gegooid, toen ze bijna werden gepakt door een motoragent.

De bewoners van de straat hoorden een klap en daarna stapten ze door het geld. Met hun handen, sommigen met harken, graaiden ze zoveel mogelijk bij elkaar. De politie was er snel en verzamelde zo’n 450.000 euro. Er waren buurtbewoners die het meteen gaven, bij anderen moest de politie het uit hun handen trekken.

Waar was de rest? Inwoners van de straat vertelden aan journalisten dat automobilisten waren uitgestapt, geld hadden gepakt en waren doorgereden. Maar ze vertrouwen elkaar ook niet. Ze zijn „diep verdeeld”, zegt burgemeester Patrick Arnou. Heel Zedelgem discussieert mee: was je verstandig en goed als je de bankbiljetten teruggaf of juist dom?

Het geld was van een schroothandelaar uit buurgemeente Torhout. Hij had zijn leven lang hard gewerkt, zei zijn vrouw afgelopen weekend in interviews: „Het was ons spaargeld dat daar rondvloog.”

Juist vorige maand schreven Vlaamse kranten over de spectaculaire stijging in de verkoop van brandkasten. „Dat komt door de Cyprusbelasting op spaargeld”, zegt burgemeester Arnou. „Wie meer heeft dan 100.000 euro kiest steeds vaker voor een kluis.” Dus wordt er ook steeds vaker ingebroken. „En vanuit onze gemeente zit je zo op de E40. We hebben bij alle toegangswegen camera’s hangen.” Er zijn beelden van de auto die de kluis eruit gooide, de dieven zelf zijn nog niet gepakt.

Wie het geld van de straat niet teruggaf, is ook strafbaar. Arnou had bedacht dat vinders zich anoniem kunnen melden. Een paar dagen geleden belde iemand ’s avonds bij hem thuis aan met zestienduizend euro. Er kwamen ook mensen langs op het gemeentehuis, en iemand stopte daar een envelop met geld in de brievenbus.

Dat stond de volgende dag in de krant en dezelfde avond nog werd de brievenbus gekraakt. De dag erna weer. De brievenbus van de gemeente Zedelgem is nu in beton gegoten.

Burgemeester Arnou verzamelde met zijn actie zo’n zestigduizend euro. Hij vertelt dat er nu nog bijna vijfhonderdduizend euro wordt vermist. Dat vindt Arnou heel veel, maar hij wil niet zeggen dat hij zich voor zijn inwoners schaamt. Die zijn niet slechter dan andere mensen. „In discussies op internet zie je dat maar een minderheid vindt dat het geld teruggegeven moet worden. Je kunt dan natuurlijk wel je vragen stellen over opvoeding en waarden.”

Tot anderhalve week geleden haalde Zedelgem met moeite de plaatselijke krant. „Alleen als we een kaartwedstrijd organiseerden voor een goed doel”, zegt Arnou. Nu is alles anders. Arnou was al in praatprogramma’s op tv, gistermiddag werd hij in zijn gemeentehuis gefilmd door het persbureau AP, daarna vertelde hij live op de radio hoeveel geld er nog kwijt was.

De politie doet onderzoek in de straat waar de kluis kapotviel. Maar zijn er nog wel getuigen? Cameraploegen die van deur tot deur gaan, vinden steeds minder mensen die het geld hebben zien liggen.

    • Petra de Koning