Honderd over honderd in Time

Honderd invloedrijke mensen beschreven door nog eens honderd. De Time 100: de wereld vanuit Amerikaans perspectief.

Time met de Pakistaanse Malala ...
Time met de Pakistaanse Malala ...

Eerst iets over die covers. Time heeft zijn jaarlijkse – dit is de tiende – editie van de honderd invloedrijkste mensen in de wereld. Dit jaar koos het Amerikaanse blad voor zeven verschillende voorpagina’s, met foto’s van zeven 2013-iconen, gefotografeerd door Mark Seliger. Je kunt het exemplaar treffen met Malala Yousafzai voorop, het Pakistaanse meisje dat door de Talibaan werd neergeschoten omdat ze naar school wilde. Of die met rapper Jay-Z, of met ondernemer Elon Musk. Overigens zag de redactie van de bladenrubriek in de Nederlandse kiosken waar het het blad lag, telkens een stapel Times met alleen Malala. Maar dan heb je eigenlijk ook andere covers, want pagina 3 is de cover met Jay-Z, pagina 5 die met de Chinese tennisster Li Na, op 7 staat Bollywood-acteur Aamir Khan en 9 is voor de cover met Musk.

Dan het blad zelf. Ja, het is één grote lijst, met honderd namen. Geen andere onderwerpen. Lekker vormgegeven. Leuk om doorheen te bladeren. Uitgebladerd? Nóg een keer bladeren! En nu letten op een leukere lijst, die ook in het blad verstopt zit: de lijst van auteurs. Dat zijn óók leuke namen. Chelsea Clinton (dochter van) schrijft over Malala. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg over Jay-Z. Virgin-oprichter Richard Branson over Musk.

Wat een werk is dat geweest. Eerst zo’n lijst van honderd maken, en dan honderd mensen vragen om een kort stukje (korter dan dit artikel) over iemand.

Wie zijn allemaal gebeld? Oprah Winfrey (zelf negen keer in een Time 100, en daarmee lijstaanvoerder), of ze iets over tv-producer Shonda Rhimes wilde schrijven. Barack Obama (acht keer in een lijst), die schrijft over de superconservatieve Republikeinse senator Tom Coburn („Tom Coburn and I don’t always agree on the issues.”). Hillary Clinton, die weer iets schrijft over Obama. De Noord-Ierse politicus Gerry Adams over PKK-leider Abdullah Öcalan. Christine Lagarde van het IMF over Mario Draghi van de ECB. Zangeres Céline Dion over zangeres Christina Aguilera. Zanger Justin Timberlake over Tonight Show-presentator Jimmy Fallon. Stevie Wonder over Justin Timberlake.

Twee keer honderd namen. Dit is de wereld, vanuit Amerikaans perspectief, anno 2013. Met vanzelfsprekend veel Amerikanen. Maar ook twee Zweden, makers van computerspel Minecraft. En een Noor van 22: chess wunderkind Magnus Carlsen. Ook dit jaar geen Nederlander.

    • Peter Leijten