Half jaar cel voor pedoclown

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 64-jarige man uit Zeist veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf wegens ontucht met een 13-jarige jongen. De man mag van de rechtbank ook tien jaar lang geen „clownsactiviteiten” verrichten en moet zich laten behandelen in een psychiatrische instelling.

De man die als clown optrad, mag de komende tien jaar ook geen andere op kinderen gerichte activiteiten ontplooien. In het verleden was hij actief als hulpsinterklaas. Als de man zich niet aan deze voorwaarden en aanwijzingen van de reclassering houdt, moet hij nog acht maanden gevangenisstraf uitzitten die hem voorwaardelijk zijn opgelegd.

De 64-jarige man was een huisvriend van de ouders van het slachtoffer. Hij vormde samen met de vader van de jongen een clownsduo. De ouders waren volgens de rechtbank „in de veronderstelling” dat de man een „goede oppas” was aan wie ze hun zoon konden toevertrouwen. De rechtbank heeft het de man extra kwalijk genomen dat hij de jongen mee op reis naar het buitenland heeft genomen, nadat hij hem al eens seksueel had misbruikt. Daar was de jongen, omdat hij de taal niet sprak en zich niet zelfstandig kon verplaatsen, aan de man „overgeleverd”.

De officier van justitie had achttien maanden celstraf geëist, waarvan tien voorwaardelijk.