Forse winst eurosceptische partij UKIP

De UK Independence Party heeft gisteren bij lokale verkiezingen in Engeland een grote slag geslagen.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de eurosceptische en rechtse partij in de graafschappen Lincolnshire en Gloucestershire een kwart van de stemmen kreeg, waardoor de Conservatieven hun meerderheid kwijtraakten. De meeste graafschappen zouden pas in de loop van vanmiddag de uitslag bekendmaken.

In South Shields, waar werd gestreden om de Lagerhuiszetel van oud-minister van Buitenlandse Zaken David Miliband, verdrong UKIP de Tories naar een derde plaats. Labour behoudt de zetel, maar met een verlies van ruim 4.600 stemmen ten opzichte van 2010. De Liberaal-Democraten werden met slechts 352 stemmen zevende, achter de extreemrechtse British National Party.

De uitslag laat zien welke bedreiging UKIP voor de drie grote partijen vormt, en dat Engeland een vierpartijenland is geworden. En dat de kiezer, hoewel het om lokale verkiezingen ging, wilde protesteren tegen het beleid van de regeringscoalitie. In Wales was maar één lokale verkiezing, in Schotland en Noord-Ierland waren geen verkiezingen.

Maar hoewel de stem op UKIP vooral de steun voor de Conservatieven en LibDems verwaterde, kan Labour ook niet tevreden zijn. Want de traditionele proteststem ging halverwege de regeringstermijn niet naar deze oppositiepartij. Tekenend was dat The Sun, de meest gelezen tabloid, gisteren voor het eerst in 44 jaar geen stemadvies gaf.

Grote vraag is nu vooral hoe de Conservatieven gaan reageren op de opmars van UKIP. Het officiële antwoord vanochtend van partijvoorzitter Grant Shapps tegenover de BBC was dat „we nog steeds de grootste zijn”. Maar Conservatieve Lagerhuisleden zullen ongetwijfeld druk uitoefenen op de partijtop om met rechtsere maatregelen te komen.