Eén op zes landen heeft vrije pers

Persvrijheid // Vandaag is het Dag van de Persvrijheid Maar dat is geen reden voor een feestje Slechts 14 procent van de mensen heeft toegang tot vrije media

Slechts 14 procent van de wereldbevolking heeft toegang tot vrije media. Dat blijkt uit de nieuwste persvrijheidsindex die de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House jaarlijks uitbrengt.

De persvrijheid is wereldwijd teruggevallen naar het laagste niveau sinds de eerste meting in 1996, stelt Freedom House. Eén op de zes mensen leeft in een land waar journalisten hun werk vrij en veilig kunnen doen en waar media niet onder controle staan van de staat.

De organisatie had juist de hoop dat de persvrijheid wereldwijd zou zijn verbeterd, wegens de Arabische revoluties en de groei van online media. Maar: „De explosie van meningen en andere vormen van zelfexpressie, in Egypte bijvoorbeeld, heeft niet geleid tot democratisering, tot hervorming van instituten en wetgeving”, zegt Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited, een organisatie die zich inzet voor onafhankelijke pers in ruim veertig landen.

Hij stelt dat autocratische regimes beter dan ooit weten hoe de media te beheersen – niet met klassieke censuur, maar met subtiele beheersing van de media. Free Press Unlimited organiseert vandaag in Amsterdam een evenement over Rusland en nieuwe vormen van staatspropaganda. De organisatie roept met Freedom House minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op de achteruitgang van persvrijheid tot beleidsprioriteit te maken. NRC