Dow Jones voor het eerst boven 15.000 punten

Een beeldscherm op de beursvloer in New York laat het zien: 15.000 punten voor de Dow Jonesindex.
Een beeldscherm op de beursvloer in New York laat het zien: 15.000 punten voor de Dow Jonesindex. Reuters/Brendan McDermid

De Dow Jones, de belangrijkste index op Wall Street, heeft vandaag voor het eerst de grens van vijftienduizend punten doorbroken. Beurshandelaren reageren positief op het nieuws dat Amerikaanse bedrijven in april 165 duizend extra banen hebben gecreëerd.

De Dow Jones Industrial Average staat momenteel weer net onder de 15.000 punten, namelijk 14.987, 1,05 procent boven het slot van gisteren.

Laagste werkloosheid in vier jaar in VS

Amerikaanse bedrijven hebben in april meer banen weten te creëren dan in maart, toen er 138 duizend banen bij kwamen. Hierdoor is de werkloosheid gedaald tot 7,5 procent, het laagste niveau in vier jaar tijd.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is aan het verbeteren, ondanks belastingverhogingen en bezuinigingen van de overheid. In januari stond de werkloosheid nog op 7,9 procent. In de laatste zes maanden kwamen er gemiddeld 208 duizend banen per maand bij. Dat is meer dan de gemiddeld 138 duizend banen die er in het halfjaar daarvoor maandelijks bijkwamen.

Het ministerie stelde vandaag ook de banengroei over februari en maart naar boven bij. In totaal kwamen er in die maanden 114 duizend banen meer bij dan in eerdere ramingen werd gedacht. In totaal hadden 143,6 miljoen Amerikanen een baan. 11,7 miljoen Amerikanen waren werkloos.