denken@nrc.nl

De ‘overkant van het IJ’ wás al lang ontdekt

schrijft Henk Schoute, geboren en getogen in Amsterdam-Noord en directeur Zeeland Nazomer Festival

Opeens is de overkant van het IJ van Amsterdam-Noord ‘in’. Niet alleen onze nieuwe koning heeft het ontdekt. Ook cultuurbetweters schijnen het ontdekt te hebben. Letterlijk ontdekt. Zij reppen over galgenvelden, een gebied waar nooit iets aan cultuur wordt gedaan en betitelen het als een wijk waar de asocialen moesten wonen.

De meest opmerkelijke uitspraak maakte een vertegenwoordiger van het Holland Festival vorige week. Tijdens een mini-symposium in de Theaterschool Amsterdam gaf deze persoon aan dat door het Holland Festival een terrein als de voormalige NDSM-werf dankzij de locatieprojecten van het Holland Festival ontwikkeld kan worden. Hoe ver kan je gaan? Vanaf begin 20ste eeuw bezat Amsterdam-Noord een openluchttheater, het prachtige Zonnehuis, het Cleyntheater, het M-lab, diverse buurttheaters en het Over het IJ-festival. Vele amateurtoneelgezelschappen ontwikkelden zich op bijzondere wijze. Het is de arrogantie ten top.

Dwangmatig voeden van gevangenen is geen welles-nietesspelletje

mailt Karel Koster van het wetenschappelijk bureau van de SP

In haar overzichtsartikel over de gevangenen die door de Amerikanen op Guantánamo Bay worden vastgehouden (nrc.next van gisteren) eindigt Titia Ketelaar met een korte verwijzing naar de dwangvoedingsmethoden die nu worden toegepast. Ze schrijft: ‘Inmiddels weigeren 100 gevangenen eten. Een aantal wordt gedwongen gevoed, door sondes aan te brengen. Dat is tegen de zin van advocaten en ook van het Internationale Rode Kruis. Dat vindt, net als de meeste medici, dat gevangenen net als iedereen het recht hebben hun eigen lot te bepalen.’

Door deze formulering lijkt het alsof er sprake is van een soort welles-nietesspelletje met de advocaten en het Rode Kruis, of een ethisch meningsverschil tussen artsen. De zaak ligt juridisch echter aanzienlijk zwaarder, zoals blijkt uit een verklaring die door een aantal VN-organisaties, waaronder de VN-rapporteur aangaande martelingen, op 1 mei werd gepubliceerd. Daarin staat dat het dwangmatige voeden van gevangenen niet acceptabel is, strijdig met het internationaal recht en dat medisch personeel er niet aan mee moet werken. Dat is veel ernstiger dan een meningsverschil.

    • Marel Koster
    • Henk Schoute