Defensie kan onder water internetten

TNO en Defensie hebben een manier gevonden om een ‘draadloos onderwaternetwerk’ op te zetten. Op zich is draadloze onderwatercommunicatie niet nieuw, maar tot nu toe was alleen een ‘enkelvoudige verbinding’ – van A naar B – mogelijk. Nu kunnen meerdere schepen of onderwaterrobots onderling communiceren in een draadloos netwerk. De maximale afstand tussen twee punten is vijf tot tien kilometer.

Het project Robust Acoustic Communications in Underwater Networks wordt uitgevoerd in samenwerking met Duitsland, Italië, Noorwegen en Zweden. Ook Amerika doet onderzoek naar onderwaternetwerken.

Volgens technisch projectleider Henry Dol van TNO doet Nederland in eerste instantie mee voor mogelijke militaire toepassingen. „Onderwaterrobots kunnen nu met elkaar samenwerken bij het opsporen van mijnen. Of ze kunnen met elkaar een zeestraat in de gaten houden.” Ook civiel is het te gebruiken. „In de olie-industrie bijvoorbeeld.”

Vorige maand is bij Callantsoog geëxperimenteerd met de techniek. „We hebben een netwerk opgezet tussen onder meer twee schepen, een onderwaterrobot en een boei.” De test ging „met vallen en opstaan”, maar is uiteindelijk geslaagd.