Coffeeshops weer open voor toeristen

De dertien coffeeshops in Maastricht gaan vanaf zondag weer open voor buitenlanders. Ze riskeren daarmee sluiting en vervolging, want de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) heeft aangekondigd te zullen optreden tegen coffeeshops die wiet verkopen aan buitenlanders. Coffeeshops in Sittard en Roermond sluiten zich bij de actie aan.

Het initiatief voor de openstelling voor buitenlanders, niet toevallig op Bevrijdingsdag, komt van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Die voelt zich gesterkt door een uitspraak van de bestuursrechter vorige week. De rechter bepaalde dat burgemeester Hoes een eerdere sluiting van coffeeshop Easy Going, eigendom van VOCM-voorzitter Marc Josemans, onvoldoende had gemotiveerd. Hoes greep in toen de coffeeshop van Josemans ondanks nieuwe regelgeving die dit verbood toch wiet verkocht aan buitenlandse klanten.

De Maastrichtse burgemeester heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Voor komende zondag houdt Hoes, na overleg met het Openbaar Ministerie, alle opties open. Over de manier van ingrijpen wijdt hij niet uit, omdat hij zich niet door de coffeeshophouders in de kaarten wil laten kijken.

De gemeente en de coffeeshops in Maastricht zijn al jaren verwikkeld in een juridisch steekspel. Zo bestaan er plannen om drie coffeeshops te verplaatsen naar een ‘wietboulevard’ aan de zuidkant van de stad. Dat zou de overlast in het centrum verminderen. De Raad van State liet eerder weten dat ook dit spreidingsplan beter gemotiveerd moet worden.

Afspraken in het regeerakkoord maakten vorig najaar een einde aan een op 1 mei vorig jaar begonnen experiment met een wietpas. Alleen het ‘ingezetenencriterium’, de bepaling dat coffeeshops alleen wiet mogen verkopen aan mensen die in Nederland wonen, bleef overeind. Coffeeshops kunnen om legitimatie vragen. Veel gemeenten in Nederland besloten niet te handhaven. De acht coffeeshopgemeenten in Limburg doen dat voorlopig wel.