Chelsea en Benfica naar finale

De Argentijnse middenvelder Enzo Pérez in het rode Benfica-shirt wint een luchtduel van de Turk Caner Erkin van Fenerbahçe. Foto AFP

Twee historische voetbalclubs, het Engelse Chelsea en het Portugese Benfica, hebben zich gisteravond geplaatst voor de finale van de Europa League, die op 15 mei op neutraal terrein wordt gespeeld in de Amsterdam Arena.

Chelsea won in Londen met 3-1 van FC Basel, nadat het vorige week de uitwedstrijd in Zwitserland al met 2-1 had gewonnen. FC Basel had opzien gebaard door eerder in het Europese ‘troosttoernooi’ onder meer het Russische Zenit Sint-Petersburg en het Engelse Tottenham Hotspur uit te schakelen.

Benfica won in Lissabon met 3-1 van Fenerbahçe, nadat het uitduel in Istanbul vorige week met 1-0 verloren was gegaan. Bij de Turkse club maakte Dirk Kuijt uit een strafschop nog wel de 1-1, maar verder kwam de geboren Katwijker er in het kolkende Estádio da Luz niet aan te pas.

Zijn landgenoot Ola John (ex-FC Twente) zat op de reservebank van Benfica. De Paraguayaan Óscar Cardozo was de grote man bij de thuisploeg. De lange, linksbenige spits maakte zowel het tweede als het derde doelpunt voor de Portugese club. Met korte voetbewegingen toonde Cardozo zijn fraaie traptechniek. In totaal maakte de slungelachtige, maar bijzondere efficiënt spelende Zuid-Amerikaan al negentien treffers voor Benfica in de Europa League. Opvallend genoeg vielen zeventien van die negentien doelpunten pas in de tweede helft.

Benfica won nooit eerder de Europa League of UEFA Cup, de vroegere benaming. Wel won de club uit Lissabon in 1961 en 1962 de Europa Cup voor landskampioenen, nu Champions League geheten.

Vooral de bekerzege in 1962 is memorabel: onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Leo Horn won Benfica in het Olympisch Stadion met 5-3 van Real Madrid, met grootheden als Francisco Gento, Ferenc Puskás en Alfredo Di Stéfano. Maar Benfica had ‘slangenmens’ José Augusto Torres én Eusébio, de ‘Parel uit Mozambique’ die met zijn dribbels en afstandsschoten het aanvankelijk neutrale Amsterdamse publiek in vervoering bracht.

Daarna was Benfica nog vijf keer verliezend finalist. In 1988 verloor Benfica de finale van de Europa Cup voor landskampioenen na strafschoppen van PSV. In 1990 was Milan in de eindstrijd te sterk, dankzij een treffer van Frank Rijkaard. Steeds meer werd Benfica overvleugeld – op nationaal niveau door aartsrivaal Porto, dat in 1987 en 2004 de Champions League won.

Chelsea won evenmin de Europa League of UEFA Cup, maar was vorig jaar de beste in de Champions League en won in 1971 en in 1998 de Europa Cup 2, het opgeheven toernooi voor bekerwinnaars. In 2008 verloor Chelsea na strafschoppen de finale van de Champions League, tegen Manchester United van Edwin van der Sar.

Bij winst wordt Chelsea de vijfde club die alle drie de Europa Cups heeft gewonnen – na Juventus, Ajax, FC Barcelona en Bayern München.