Buien en wat zon

Een langere periode met zonnig en warm weer zat er dit voorjaar nog niet in. Steeds worden enkele warme en soms zonnige dagen afgewisseld met weer een paar te koude en wisselvallige dagen.

Ook nu lijkt dit patroon zich te herhalen. Met tamelijk wat zon wist het kwik vrijdag plaatselijk de grens van 20 graden te bereiken, maar zaterdag trekt er weer eens een koufront van west naar oost het land over. Daarna stroomt wederom koudere lucht het land in.

In de avond en nacht naar zaterdag wordt het ondanks brede opklaringen en weinig wind niet kouder dan een graad of 6 in Groningen en 8 langs de westkust.

Zaterdag begint vervolgens ook weer met die opklaringen en dus zonneschijn, maar in de loop van de dag schuift vanuit het westen bewolking het land in en plaatselijk gaat er dan een bui vallen. Aan het einde van de ochtend lijkt dit front alweer boven Duitsland te liggen en de middag verloopt dan ook droog met geregeld zon.

Aan de achterzijde van dit front stroomt koelere lucht binnen. De middagtemperaturen komen daarmee uit tussen 10 tot 13 graden aan de kust en 14 tot 16 graden in het binnenland.

Na de passage van het front draait de wind naar het westen en trekt aan tot matig. Tijdens de Dodenherdenking is het ’s avonds vrij helder en koelt het snel af tot een graad of 7. Bevrijdingsdag is het meest droog en de zon schijnt geregeld.