Bond Afrika schorst voetbalpreses Liberia

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft Hassan Bility gisteren voor zes maanden geschorst. De voorzitter van de Liberiaanse bond wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke documenten van een vergadering van het uitvoerend comité zonder toestemming te hebben gebruikt. Het CAF heeft geen verdere details over Bility’s gebruik van de documenten gegeven. De Liberiaanse voetbalbond moet bovendien een boete van 7.650 euro betalen.

Of Bility’s schorsing te maken heeft met het beroep dat Liberia aantekende tegen de herverkiezing van CAF-voorzitter Issa Hayatou is onduidelijk. Het West-Afrikaanse land stapte eind vorig jaar naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne, omdat het vond dat een reglementswijziging de zittende CAF-voorzitter in de kaart zou hebben ad gespeeld.

Hayatou liet een regel opstellen waarmee hij zijn concurrenten voor de verkiezingen buitenspel zette. Hij drukte er bij een buitengewone vergadering op de Seychellen een regel doorheen die alleen leden van het uitvoerend comité het recht gaf zich kandidaat te stellen als voorzitter. Liberia ging tegen de straf in beroep, maar het CAS was niet ontvankelijk.

De tuchtcommissie van de Afrikaanse voetbalbond CAF sprak gisteren meerdere straffen uit. Zes Afrikaanse clubs werden beboet voor supportersproblemen. Daarnaast werd aanbevolen een arts van het Zuid-Afrikaanse vrouwenteam voor vier jaar te schorsen wegens het toedienen van een verboden stof aan een speelster. (AP)