‘Blokhuijsen keert terug bij oude coach Van Veen’

Schaatser Jan Blokhuijsen start de voorbereiding op het olympisch seizoen bij de Corendonploeg van coach Jan van Veen. Dit meldt De Telegraaf vandaag.

De nummer twee van het EK brak aan het einde van het seizoen met zijn ploeg TVM, waar hij botste met coach Gerard Kemkers. Blokhuijsen (24) werkte eerder met Van Veen samen in Jong Oranje. „Ik denk wel dat wij goed bij elkaar passen”, sprak de schaatser in maart, toen hem tijdens de WK afstanden in Sotsji werd gevraagd naar zijn toekomstplannen.

Blokhuijsen hield tot nu toe drie opties open. Hij dacht serieus na over een hernieuwde samenwerking met Bart Veldkamp, inmiddels coach van de Belgische topper Bart Swings. Bij TVM hadden de twee een nauwe band, tot Veldkamp vorig jaar plotseling moest vertrekken. Voor een Nederlands-Belgische schaatsploeg bleek op korte termijn nog geen sponsor te vinden. Ook een eigen ploeg bleek voor Blokhuijsen bij de start van het olympisch seizoen niet haalbaar. Dus koos hij voor het bescheiden Team Corendon om zichzelf verder te verbeteren op weg naar de Spelen van Sotsji.

Binnen de TVM-ploeg groeide Blokhuijsen de afgelopen drie jaar steeds verder naar het niveau van kopman Sven Kramer. In trainingen leek hij bij het begin van het seizoen zelfs af en toe beter. De twee kemphanen vochten eind december een schitterend duel uit bij de NK allround, nipt gewonnen door Kramer. Ook op diens favoriete afstand, de vijf kilometer, werd Blokhuijsen een serieuze bedreiging voor de regerend olympisch en wereldkampioen.

Blokhuijsen reageerde bij de NK allround boos toen de TVM-coaches tijdens de tien kilometer onnodig zijn rondetijden toonden aan tegenstander Kramer. Binnen de ploeg ging hij toch al zijn eigen gang, met voedingsdeskundige en hoogtetent. Tot Blokhuijsen na een zwak WK allround tegen de wil van Kemkers bekend maakte dat hij kampte met de ziekte van Pfeiffer. De coach dwong hem te kiezen voor de ploeg of te vertrekken. Blokhuijsen weet dat hij Kramer nooit zal verslaan, zolang hij hetzelfde programma doet. Dus leidt zijn eigen weg hem naar Corendon, en zijn vroegere coach Van Veen.