‘Yellowstone-proces: Rob Z. krijgt twintig jaar gevangenisstraf’

De rechtbank in Amsterdam heeft beroepscrimineel Rob Z. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Z. is de belangrijkste persoon in het megaproces Yellowstone, dat een waslijst aan misdrijven beslaat. Het gaat om onder meer oplichting, witwaspraktijken en een liquidatiepoging.

Rob Z. tijdens een eerdere zitting in de rechtbank. Rechtbankttekening van ANP/ Aloys Oosterwijk

De rechtbank in Amsterdam heeft Rob Z. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Z. is de belangrijkste persoon in het megaproces Yellowstone, dat een waslijst aan misdrijven beslaat. Het gaat om onder meer oplichting, witwaspraktijken en een liquidatiepoging.

Dat meldt de NOS. De twintig jaar cel was ook de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank oordeelde dat Z. de lange gevangenisstraf verdiende, omdat hij “een spoor van ellende heeft achtergelaten”. Hij toonde daarvoor geen enkele spijt.

Update 16.30: Lees hier het hele vonnis.

Emile Ratelband ook onderdeel van dit proces, hij werd vrijgesproken

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband werd eerder vandaag vrijgesproken van een poging tot brandstichting. Dat meldde hij op Twitter.

Twitter avatar EmileRatelband Emile Ratelband Vrijgesproken van vermeende brandstichting!!

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden cel tegen hem geëist, meldt persbureau Novum. De helft daarvan was voorwaardelijk. De 64-jarige Ratelband werd verdacht van medeplichtigheid bij een poging zijn eigen huis in Huissen in brand te steken. Een conflict met de verhuurder zou de aanleiding zijn geweest. Ratelband werd vorig jaar maart al eens drie nachten in de cel gezet.

Ratelband heeft altijd ontkend medeplichtig te zijn aan de brandstichting. De eis van het OM noemde hij ‘belachelijk’. Officier van justitie Koos Plooij kreeg het ook te verduren: Ratelband noemde hem een ‘hond’ en hij beschuldigde hem van praktijken vergelijkbaar met die in de Tweede Wereldoorlog.

Van de twaalf verdachten vier vrijgesproken

Van de in totaal twaalf verdachten die terechtstonden in het Yellowstoneproces werden er vier vrijgesproken. Kroongetuige Richard T. kreeg zes jaar cel opgelegd. Een ex-advocaat kreeg vier maanden cel. De overige verdachten kregen straffen tussen de vier maanden en acht jaar.

    • Frank Huiskamp