Impasse tussen betogers en regering in Thailand

De Thaise vice-premier Suthep Thaugsuban wil onderhandelen met oud-premier Thaksin om de grootschalige demonstraties tegen de regering te beëindigen. Dat zei hij, terwijl duizenden betogers al een week de toegang tot het belangrijkste regeringsgebouw versperren.

Het aanbod van Suthep, in afwezigheid van premier Abhisit die de G20-top in Londen bijwoont, werd direct van de hand gewezen door de betogers. Zij eisen het aftreden van de in december aangetreden regering. Zij vinden dat deze op oneerlijke wijze aan de macht is gekomen.

De huidige betogingen zijn het spiegelbeeld van de demonstraties die Thailand vorig jaar ontwrichtten. Demonstranten bezetten toen gedurende een week het internationale vliegveld van Bangkok. Tienduizenden medestanders van Abhisit betoogden toen tegen de regering, die bestond uit de politieke erfgenamen van voormalig premier Thaksin. In december verbood het constitutioneel hof de toenmalige regeringspartij. Vervolgens verkreeg Abhisit een meerderheid in de volksvertegenwoordiging.

De Thaksin-aanhang beschouwt de uitspraak van het hof als een ‘gerechtelijke coup’ en eist nieuwe verkiezingen. Thaksin zelf spoort hen vanuit een geheime locatie via videoboodschappen aan. Hij leeft in ballingsschap sinds hij vorig jaar werd veroordeeld voor corruptie. Desondanks geniet hij nog altijd veel steun op het platteland en gaat zijn aanhang er vanuit dat hij nog steeds de verkiezingen zou winnen.

Hoewel Suthep met Thaksin in gesprek wil omdat deze „de enige is die de belegering van het regeringsgebouw kan beëindigen”, zei hij ook dat amnestie voor Thaksin onbespreekbaar was en dat er geen nieuwe verkiezingen komen. De betogers hebben daarom gezegd volgende week „de grootste demonstratie ooit” te organiseren.